Aktuality

Uhlí, brikety nebo dřevo?

Dělení grilůMožná že se vám už někdy při grilování stalo, že k vám přišel sousek, kamarád či příbuzný s otázkou, proč grilujete na dřevěném uhlím, když lepší by byly brikety nebo dřevo. Načež vám začnou popisovat, proč by ta či ona varianta byla lepší a proč je ten váš vybraný druh paliva nevhodný.

Pokud nemáte plynový gril, museli jste si sami klást otázku, na čem vlastně budete grilovat. Máte přitom hned tři možnosti, z kterých můžete vybírat, jde o dřevěné uhlí, dřevěné brikety nebo obyčejné dřevo.

Dřevěné uhlí

Tento druh paliva vzniká spalováním dřeva bez přítomnosti kyslíku. Jeho kvalita bývá různá, záleží na kvalitě vstupních surovin. Proto se k jejich výrobě často používají tvrdé listnaté dřeviny. Zastánci tohoto paliva pak poukazují také na to, že se při jeho výrobě nepoužívají žádné chemické látky.

Co se týče grilování, dřevěné uhlí se velmi snadno zapaluje a vydává také větší teplo než brikety. Na druhou stranu ovšem zas během grilování spotřebujete za stejnou dobu více dřevěného uhlí než briket.

Dřevěné brikety

Brikety se vyrábějí lisováním dřevěných pilin, štěpky a hoblin. K lisování dochází pod velkým tlakem a bez použití jakýchkoliv chemických pojidel. Vzniklé dřevěné brikety se vyznačují nízkým obsahem popela, vydrží velmi dlouho hořet. Pro jejich využití mluví také fakt, že se z nich při grilování line klasické vůně dřeva.

Dřevo

Dřevo je klasikou každého grilování. Mnoho lidí vám řekne, že grilovat lze pouze na obyčejném dřevě, že pak maso a další lahůdky dostanou tu pravou chuť grilování. Grilování na dřevě ovšem není tak snadné, jak se může zdát. Správně byste si měli počkat, až dřevo shoří a zůstanou po něm jen žhavé uhlíky, na kterých se má teprve grilovat. To samozřejmě zabere nějaký ten čas. Ten ovšem můžete věnovat svým hostům, kteří určitě nepřišli jen kvůli, aby se skvěle najedli.

Datum: 1.10.2020 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.