Aktuality

Používání oleje při grilování

Grilování je jednou z nejoblíbenějších metod přípravy jídla, zejména v letních měsících. Aby byl výsledek co nejlepší, je důležité nejen vybrat kvalitní suroviny, ale také správně používat olej. Olej hraje při grilování několik klíčových rolí, které zajišťují, že pokrm bude chutný, šťavnatý a snadno se připraví.

Proč používat olej při grilování?

  1. Prevence připečení: Olej vytváří tenkou vrstvu na povrchu jídla, která zabraňuje jeho přilepení na grilovací mřížku. To je obzvláště důležité u jemných potravin, jako jsou ryby nebo zelenina.
  2. Zlepšení chuti: Olej pomáhá přenášet a uzamykat chuť koření a marinád na povrchu jídla, což zajišťuje bohatší a intenzivnější chuť.
  3. Rovnoměrné vaření: Použití oleje napomáhá rovnoměrnému rozložení tepla, což vede k lepšímu propečení jídla bez spálených míst.
  4. Šťavnatost: Olej zabraňuje nadměrnému vysychání potravin během grilování, čímž udržuje maso šťavnaté a křehké.

Klasický olej vs. olej ve spreji

Klasický olej se obvykle aplikuje štětcem nebo se jídlo do něj marinuje před grilováním. Výhodou je, že můžete kontrolovat množství oleje a jeho rovnoměrné rozložení.

Naproti tomu olej ve spreji nabízí rychlejší a jednodušší aplikaci. Stačí jej nastříkat přímo na grilovací mřížku nebo na jídlo. Tento typ oleje je ideální pro grilování menších kousků jídla.

Ochucené Oleje

Kromě klasických olejů (olivový, slunečnicový, řepkový) existují také oleje ochucené, které představují skvělý způsob, jak dodat jídlu extra vrstvu chuti. Tyto oleje mohou být dochucené různými bylinkami, kořením nebo dokonce citrusovými plody. Například olivový olej s česnekem, rozmarýnem nebo chilli může dodat masu nebo zelenině výraznou a zajímavou chuťovou dimenzi.

Použití ochucených olejů je jednoduché – můžete je aplikovat stejným způsobem jako běžný olej, buď štětcem, nebo ve spreji. Při grilování masa, ryb nebo zeleniny tak získáte nejen praktické výhody oleje, ale také přidanou hodnotu v podobě zvýrazněné chuti.

Datum: 2.5.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.