Aktuality

Připravte se na první letošní venkovní grilovačku

O grilováníTak to pomalu začíná vypadat tak, že zima už skončila a o slovo se v plné síle hlásí jaro. Kromě toho, že se na zahrádkách brzo začnou objevovat prví jarní květiny, se na terasách a trávních brzy opět zabydlí grily nejrůznějších druhů.

Možná si řeknete, že dvouměsíční odstávka grilu (pokud jste ho zazimovali na konci listopadu) znamená, že si nemusíte dělat hlavu s jarní údržbou grilu. Samozřejmě pokud jste provedli důkladné zazimování, tak jarní údržbě už tolik času věnovat nemusíte. Některé úkoly ovšem vynechat prostře nemůžete.

Novou grilovací sezonu byste měli určitě začít na grilu, ze kterého bude odstraněný popel připečený na dně topeniště. Také byste měli mít naolejované krytky větracích otvorů, aby se vám nestalo, že by vám v půlce pohybu přestaly fungovat.

Během tak krátkého zazimování se vám asi nestane, že se na grilovacím roštu objeví koroze, ale kdyby k tomu přece jen došlo (v důsledku špatně zvoleného místa uskladnění), je potřeba udělat potřebné kroky. Konkrétně byste měli pořádně rozpálit gril a poté drátěným kartáčem rez odstranit. Nakonec je dobré očištěný rošt potřít olejem. K tomu můžete použít např. papírovou utěrku, kterou namočíte do misky s olejem. Pak už jen jednoduše rošt z každé strany snadno namažete.

Výše uvedené kroky se samozřejmě týkali těch, kteří vlastní gril na dřevěné uhlí. Přípravu před prvním grilováním by ovšem neměli podceňovat ani majitelé plynových grilů. Ti by svou pozornost měli zaměřit především na ventil hořáků, zda se bez větších problémů otáčí. Pokud ne, je potřeba ho promazat.

Zkontrolovat se musí také hořák. Především zkontrolujte, zda drobné dírky v hořáku nejsou ucpané. Jestli se vám budou zdát zanesené, je potřeba je před prvním použitím grilu vyčisti. Velkou pozornost věnujte také přípojkám, které by měly být dobře utěsněné. Podívejte se také na hadičky, zda jsou neporušené a neuniká z nich žádný plyn.

Datum: 1.2.2024 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.