Aktuality

Elektrické stolní grily

Kontaktní grilChtěli byste grilovat ale nemáte žádnou zahradu či dvorek, na který by se vešel klasický plynový gril či gril na dřevěné uhlí? Tak zaměřte svou pozornost na stolní elektrické grily.

Samozřejmě existují i jiné druhy stolních grilů (plynový, bezkouřový gril na dřevěné uhlí), ale ten elektrický je přeci jen nejvyhledávanější. Pro použití v domácnosti je také nejideálnější. Práce s nimi je velmi snadná, stačí ho jen zapojit do zásuvky. Po grilování ho stačí jednoduše opláchnout a hned je připraven na další použití.

Na práci s elektrickými stolními grily je tak nejtěžší naučit se ovládat jeho integrované funkce, kterých někdy může být skutečně velké množství. Další problém může představovat výběr samotného grilu. Elektrické stolní grily se totiž vyrábějí v několika různých variantách.

V první řadě existuje kontaktní gril, který má topné desky rozdělené kloubem. Pokrm se tak může rovnou opékat z vrchní i ze spodní strany. Jídlo tak připravíte mnohem rychleji. Některé tyto grily se mohou otevřít na 180°, takže pokrm můžete grilovat klasickým způsobem.

Pak jsou tu elektrické grily s deskou. Ta může být kamenná, keramická, litinová, hliníková či teflonová, nebo terakotová.

Terakotový gril má desku vytvořenou z přírodní terakotové hlíny vypálené do tvaru plátu. Tento povrch dobře vede a udržuje teplo, snadno se udržuje a je velmi odolný.

Gril s hliníkovou nebo teflonovou deskou může mít povrch hladký nebo i vroubkovaný. Teflon má přitom tu výhodu, že je nepřilnavý. Hliník pak zase vede velmi dobře teplo.

Pro výrobu grilovacích desek pro stolní grily se také velmi často používá litina. Grilovací deska z tohoto materiálu má pevnou strukturu a rychle vede teplo. Kromě klasických grilovaných pokrmů se na ní dá také smažit (např. bramborák nebo palačinky).

V posledních letech jsou velmi oblíbené keramické desky, které se vyznačují nepřilnavostí a velmi dobrými tepelnými vlastnostmi. Jejich plocha je hladká, takže na ní bez problémů můžete kromě masa připravit také palačinky nebo volská oka.

Velké oblibě se těší také grilovací deska z přírodního kamene. Může se jednat o mramorovou či žulovou desku nebo i o lávový kámen. Grilování na kameni patří mezi nejzdravější způsoby přípravy jídla. K přípravě totiž budete potřebovat jen malé množství tuku. Nevýhodou je, že musíte čekat 10-15 minut, než se kámen rozehřeje. Na druhou stranu zůstává v kameni teplo delší dobu naakumulované.

Datum: 1.8.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.