Aktuality

Grilovaný steak

grily-steakHovězí steak patří mezi vrcholové momenty při grilování. Jeho přípravě je ovšem potřeba věnovat dostatečnou péči. Přece jenom jde o pořádný kus masa, který především v dnešní době není nijak levnou záležitostí. Podcenit jeho přípravu a zničit tak celé grilování by tedy byla opravdu velká škoda.

K přípravě dobrého steaku nebudete potřebovat moc surovin. Zatímco jiné kusy masa se často marinují, u steaků se doporučuje nemarinovat a použít jen sůl. Samozřejmě záleží na vás, jaké variantě dáte přednost.

Pro přípravu níže uvedeného receptu budete potřebovat:

  • hovězí zadní,
  • brambory,
  • zeleninu jako přílohu (výběr jednotlivých druhů je zcela ve vaší pravomoci)
  • rozmarýn,
  • olivový olej,
  • bylinkové máslo,
  • sůl a pepř.

Jako první se můžete pustit do přípravy brambor. Ty oloupejte, omyjte, rozkrájejte na menší části a vložte na pekáč. Brambory osolte a pokapejte olivovým olejem. Pečte je v troubě na 200 °C, dokud nezměknou a nezískají zlatovou barvu.

Zatímco se budou v troubě připravovat brambory, vy se můžete pustit do steaků. Každý jednotlivý kus masa je potřeba naklepat. Ale rukou, nikoliv paličkou. Poté steaky pokapejte trochou olivového oleje, posypte rozmarýnem a čerstvě namletým pepřem. Maso ale ještě nedávejte na rožeň, nechte ho ještě aspoň 15 minut odpočívat.

Pak se už můžete pustit do grilování. Steaky pokládejte na pořádně rozpálený gril. Maso můžete otočit hned, jak se jeho jedna strana zatáhne. To, jak dlouho maso na grilu ponecháte záleží především na tom, jak moc ho budete chtít propečené. Stupeň propečení můžete zjistit pomocí teploty ve středu masa. Steak nikdy neotáčejte pomocí vidličky, ani do něj vidličkou nepíchejte. Přišli byste tak o chutnou šťávu.

Až bude připravené podle vašich představ, můžete ho přendat na talířek s pečenými bramborami politými bylinkovým máslem. Na talířku by neměla chybět ani čerstvá zelenina podle vašeho výběru.

Datum: 20.7.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.