Aktuality

6 stupňů propečení steaků

Grilované steaky

Grilované steaky

Hovězí steak patří mezi grilované pochoutky, které by neměly chybět na žádném větším grilování. Komplikací může být, že každý host by dal přednost jinému stupni propečení steaku. Proto je dobré se v této záležitosti orientovat.

Stupňů propečení steaku existuje 6, které se mimo jiné liší teplotou středu. Tu můžete zjistit pomocí teploměru, který při grilování zabodnete doprostřed masa. Čím vyšší bude teplota, tím propečenější bude steak. Pamatujte na to, že v době měření může být teplota o 5-10 °C nižší, než jaká bude při servírování. Steak se totiž ještě několik minut po odejmutí z grilu dodělává.

Raw – pod tímto pojmem se ukrývá steak bez jakékoliv tepelné úpravy. Tedy zcela syrový. V našich restauracích na něj ale nenarazíte, takže pokud chcete ochutnat syrové maso, musíte se spojit s tatarským biftekem.

Rare – tento stupeň propečení patří mezi nejoblíbenější. Jedná se o krvavý steak, který je jen jemně propečený. Na povrchu je maso zataženo, ale vnitřek bývá ze 75 % krvavý. Teplota středu by v tomto případě měla být 51 °C.

Medium Rare – je středně propečený steak, který je stále ještě trochu krvavý, přibližně z 25 %. Je pro něj typická šťavnatá a jemná chuť. Maso má na povrchu tmavě hnědou barvu, střed je krásně růžový a okraje mají šedohnědý nádech. Teplota středu se pohybuje od 54 do 56 °C.

Medium – dalo by se říci, že jde rovněž o středně propečený steak, ale je více propečený než krvavý. Střed je ještě růžový, ale zbytek steaku má šedohnědou barvu. Teplota středu je 61 °C.

Medium Well Done – jedná se o propečený steak, jehož střed má jemný narůžovělý nádech. Teplota středu je v tomto případě v rozmezí od 64 do 65 °C.

Well Done – je velmi propečený steak, ve kterém už není téměř žádná šťáva. Je proto tvrdý, suchý a dost špatně se krájí a žvýká. Vyhledávám je především těmi strávníky, kteří chtějí steak bez známek krvavosti. Teplota středu je od 70 °C výš.

Datum: 3.7.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.