Aktuality

Keramické grily

Grilování

Grilování

Už jste slyšeli o keramických grilech? Určitě ano, protože tato zajímavé novinka v kategorii grilování si každý rok získává nové a nové příznivce. Ty si získává především díky své dlouhé životnosti a multifunkčnosti. Kromě toho, že se na něm dá skvěle grilovat, se v něm dá také udit, péct nebo dusit.

Keramické grily jsou vlastně moderní verzí japonského kamada (sporáku). Původně šlo o hliněnou pec, která se k přípravě jídla používala už před více jak 3000 lety. Podobný princip vaření zaujal během 2. světové války americké vojáky v Japonsku. Ti si po válce přivezli domů pár exemplářů, které postupně vylepšovali.

Keramické grily poznáte už od pohledu. Připomínají totiž velká vejce nebo starověké hliněné nádoby. Jedinečný je také samotný materiál, ze kterého je gril vyrobený, tedy keramika. Ta dokáže skvěle udržovat teplo a je velmi odolná.

Horní i dolní část grilu jsou vyrobeny z keramiky. V té spodní se nachází topeniště pro palivo. Tím je jen a pouze dřevěné uhlí. Nepoužívá se ani dřevo ani dřevěné brikety. Nad topeništěm je umístěn grilovací rošt. Ve spodní části je dále otvor krytý posuvnou klapkou sloužící jednak pro nasávání vzduchu do grilu, jednak pro vymetání popela. Tato část bývá také nahoře lemována těsněním, díky kterému nedochází k přisávání vzduchu ani k úniku tepla.

Horní část keramického grilu bývá zakončena komínem s otvorem. Na něm bývá umístěna litinová regulační klapka sloužící k regulaci odtahu vzduchu.

A na jakém principu tedy keramický gril pracuje? Čím více vzduchu proudí spodním otvorem do grilu, tím bude vnitřní teplota vyšší. Teplotu můžete regulovat tak, že ve spodní části omezíte přísun vzduchu. Udržováním nízkých teplot se z vašeho grilu snadno může stát udírna. Pomocí keramického grilu snadno připravíte zeleninu v páře, doměkka upečete větší kusy masa, ugrilujete vynikající steaky nebo udit klobásky.

Datum: 1.6.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.