Aktuality

Grilovaný chřest

Grilování zeleniny

Grilování zeleniny

Je období chřestu. Proč toho tedy nevyužít a nepřipravit si čerstvý chřest na grilu. Ten můžete servírovat jak jako příloho ke grilovanému masu, tak i samostatně jako hlavní chod.

Chřest je výborná nízkokalorická zelenina, která má ale vysokou výživovou hodnotu. Je tedy vhodné zařadit ho na jídelníček, když se rozhodnete zhubnout. Připravuje se na několik různých způsobů. Můžete z něho připravit polévku, rizoto, přílohu nebo ho přidat do salátu či těstovin. Na trhu seženete dva druhy chřestu, bílý a zelený. Ať už dáváte přesnost kterémukoliv z nich, tak rozhodně by se mělo jednat o čerstvé kousky. A protože jejich sezona v České republice probíhá od května do června, tak je ten nejlepší čas vyzkoušet si jejich přípravu na grilu.

Receptů na přípravu najdete na internetu celou řadu. Vyzkoušet například můžete i velmi jednoduchý recept na přípravu grilovaného chřestu se sezamem, který je uvedený níže.

Potřebovat budete tyto ingredience:

  • 20 výhonků zeleného chřestu,
  • 2 lžíce sezamových semínek,
  • 1 lžíci sójové omáčky,
  • 2 lžíce sezamového oleje (použít můžete i olivový olej),
  • 1 stroužek česneku,
  • sůl a pepř.

Chřest důkladně omyjte a jednotlivé výhonky zbavte zdřevnatělého konce. Můžete jednoduše odříznout, ale dají se také velmi snadno odlomit. Výhonky pak po pěti kusech napíchněte na špejle na obou koncích.

Takto připravený chřest si dejte stranou, aby vám nepřekážel při přípravě marinády. Do misky nalejte sezamový (popřípadě olivový) olej, sójovou omáčku, přidejte lisovaný česnek a sezamová semínka. Vše dobře zamíchejte. Touto jednoduchou směsí pak potřete chřest z obou stran. Nakonec jednotlivé kousky chřestu také osolte a opepřete.

Pak už jen stačí vložit chřest na středně rozpálený gril. Chřest se griluje jen velmi krátce, mělo by stačit 4-5 minut po obou stranách. Během grilování ještě chřest průběžně potírejte zbytkem marinády. Po sejmutí z grilu ho rovnou servírujte.

Datum: 19.5.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.