Aktuality

Peletové grily

Grilování

Grilování

Plánujete si letos pořídit nový gril a nemůžete se rozhodnout mezi grilem na dřevěné uhlí a plynovým grilem? Oba typy mají své výhody i nevýhody. Ti, co dávají přednost plynovým grilům, vyzdvihují především jeho snadnou ovladatelnost. Naopak příznivcům grilů na dřevěné uhlí větší pracnost nevadí, hlavně že grilování bude mít tu správnou atmosféru. Pokud se ale neřadíte ani k jedné skupině, tak můžete zvolit kompromis. Tím je gril na dřevěné pelety.

Peletové grily, které jsou na trhu novinkou, představují kombinaci obou výše uvedených typů grilů. Dřevěné pelety zajistí charakteristickou vůni dřeva a stejně jako plynový gril udržují stále stejnou teplotu. A to díky tomu, že se pelety samy automaticky dávkují. Další výhodou pelet je, že hoří skoro bez zápachu a odpadu.

Tento nový typ grilů je vybaven digitální kontrolní jednotkou, díky které máte kontrolu nad celým grilem. Gril tak můžete nastavit a odejít, aniž by bylo potřeba neustále přikládat. Peletový gril je sice potřeba zapojit do elektrické sítě, ale jen kvůli zapálení a k napájení digitální displeje.

Co jsou to vlastně dřevěné pelety? Jedná se o malé válečky vyrábějící se lisováním dřevních zbytků jako jsou piliny, hobliny či prach. Tyto dřevní zbytky drží při sobě díky ligninu, který je přirozeným obsahem železa, takže se při lisování nemusí přidávat žádná chemická pojiva.

Stejně jako u klasického dřeva, i u pelet si můžete vybírat z několika druhů. Existují např. pelety Jabloň (nejsilnější ze všech ovocných dřevin), Hikory (nejpoužívanější, vysoce hodnocené) nebo Blend (je tvořen mixem dřevin javoru, Hickory a třešně).

Pelety mají oproti dřevu také výhodu v nízké spotřebě. Udává se, že při uzení na dřevě se spotřebuje 5-10krát větší hmotnost dřeva než pelet. Jediné, na co si musíte u pelet dát větší pozor, než u dřeva je jeho skladování. Pelety musíte udržovat v suchu. Když navlhnou, tak se rozpadnou a už je nevyužijete.

Datum: 2.5.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.