Aktuality

Grilovaná makrela s vlastní marinádou

Grilovaná makrela

Grilovaná makrela

Kromě tradičního kapra patří mezi nejoblíbenější ryby u nás bezpochyby makrela. Už dávno se nepodávají jen k večeři. Makrely jsou ale vhodné také ke grilování. Na gril je můžete buď hodit přímo z obalu nebo je můžete trochu vylepšit pomocí různých koření nebo vlastní marinádou.

Vyzkoušet můžete např. níže uvedený recept, na který budete potřebovat tyto ingredience:

1 ks větší makrely,
1 lžičku koření na ryby,
olej nebo máslo,
špetku černého mletého pepře,
špetku soli nebo vegety.

Pro přípravu marinády si ještě připravte:

2 lžíce koření na ryby,
1 lžíci vegety,
sójovou omáčku,
2 stroužky česneku,
1 dcl oleje,
0,5 dcl vody.

Makrelu je nejdříve potřeba naříznout z jedné strany hned od hlavy. Výhodou tedy je, že v obchodě se makrely už prodávají takto naříznuté, takže vám odpadá jeden z hlavních úkolů. Rybu pak stačí podél celé páteře rozevřít. Makrely pak důkladně omyjte a nechte pár minut odkapat.

Zatímco bude ryba osychat, vy se můžete pustit do přípravy marinády. Nachystejte si misku, do které přidáte rozdrcené dva stroužky česneku, olej, koření na ryby a vegety. Všechny ingredience dobře promíchejte. Vzniklou směs pokapejte trochou sójové omáčky. Nakonec marinádu rozřeďte vodou do požadované hustoty.

V dalším kroku se pak už můžete vrátit k přípravě samotné makrely. Tu pomažte z každé strany máslem nebo olejem. Poté rybu vložte do speciální grilovací mřížky na ryby. Ještě než vložíte rybu na gril, tak ji posypte kořením na ryby. Během grilování nezapomeňte makrelu potírat vlastní marinádou.

Rybu byste měli grilovat pomalu na mírném ohni. A nezapomeňte ji pravidelně otáčet. Maso by mělo být ugrilované během 15-20 minut. To, že je maso hotové, poznáte podle toho, že bude z obou stran dozlatova opečené.

Ke grilované makrele se hodí např. vařené brambory nebo čerstvý chleba. Přidat můžete také čerstvý zeleninový salát.

Datum: 17.2.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.