Aktuality

Rady pro grilování ryb

Ryba na grilu

Ryba na grilu

S blížícím se jarem už možná někteří nedočkavci připravují gril na první letošní grilování. Příprava by se samozřejmě neměla podcenit. Její součástí může být také sestavení jídelníčku, na kterém by určitě neměla chybět nějaká ta ryba.

Jaký druh ryby zvolíte, je zcela na vás. Grilovat můžete jak rybu v celku (například makrelu nebo třeba pstruha) tak jen rybí filety. K tomu je vhodný třeba losos, amur či tuňák. Pokud vám z Vánoc zbyly ještě nějaké kousky kapra, můžete na gril dát i je.

S grilováním ryb je ovšem trochu víc práce než s klasickým hovězím steakem. Rybí maso je hodně křehké, takže se může snadno stát, že vám při obracení popadají některé kousky do ohně. Na rozdíl od hovězího či vepřového masa se ryba negriluje moc dlouho. Ale na druhou stranu s tím grilováním moc nespěchejte, maso se musí dostatečně propéct. To, že je ryba dostatečně ugrilovaná poznáte podle toho, že její vnější strana zhnědne.

Při grilování ryb se můžete řídit několika osvědčenými pravidly či typy, které vám grilování do jisté míry usnadní. Mezi tyto rady patří např. to, že pokud máte rybu, která váží přes půl kila, měli byste udělat na každé její straně pár zářezů směrem ke kosti. Díky tomu docílíte toho, že během grilování bude teplo snadněji procházet masem až k jeho nejsilnější části. Tím pádem budete mít rybu rovnoměrně upečenou.

Pokud máte v plánu pravidelné grilování ryb (především pak těch v celku) tak se vám určitě vyplatí drobná investice do koupi speciální grilovací mřížky, která je přímo dělaná pro ryby. Její výhodu pocítíte především při obracení ryby. Pro grilování rybích filet jsou pak vhodnější jednorázové grilovací pláty, které jednoduše položíte na grilovací rošt. Před začátkem grilování ale nezapomeňte grilovací mřížku důkladně naolejovat, aby se vám ryba na mřížku nepřipálila.

Datum: 1.2.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.