Aktuality

Jaké jsou možnosti grilování zeleniny

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

Grilování se bez zeleniny dnes už téměř neobejde. Na grilovacím roštu se přitom už dávno neobjevují jen klasické druhy zeleniny, jako je paprika, houby nebo kukuřice. V dnešní době se experimentuje už téměř s každou zeleninou.

Jednotlivé druhy zeleniny by se ovšem neměli připravovat stejným způsobem. Obecně se doporučuje zeleninu před grilováním nemarinovat a nepotírat velkým množstvím oleje. Lepší je zeleninu ochutit až po grilování pomocí zálivek (nejlépe těch domácích).

A jakými způsoby lez tedy zeleninu grilovat? Tak v prvním případě klasicky, kdy se griluje přímo na roštu na středním přímém žáru. Kromě žáru je potřeba si také pohlídat tloušťku plátků zeleniny. Příliš slabé se vám rychle vysuší, kdežto ty silné budete připravovat velmi dlouho. K zelenině, kterou můžete tímto způsobem připravovat, patří například cibule, dýně, celer, rajčata nebo houby.

Další možností je grilování zprudka a při silném žáru. Tady si musíte ohlídat chvíli, kdy zelenina na grilu začne měknout. Pak ji dejte stranou do nějaké misky, kde zeleninu osolíte, polijete olivovým olejem nebo některou zálivkou. Na misku dejte pokličku a dejte zelenině několik minut na dojítí. Zelenina pak bude krásně měkká a pustí chutnou šťávu. Takto můžete připravit například lilek, cuketu, brokolici nebo třeba chřest.

V neposlední řadě se můžete pustit do grilování zeleniny v celku. Počítejte ale s tím, že si na grilovaný kus zeleniny chvíli počkáte. Samozřejmě že jednotlivé kousky zeleniny by neměli být příliš tlusté, aby se daly vůbec propéct. Pochutnat si pak můžete například na grilované mrkvi, řepě nebo paprice.

Grilovací zeleninu podávejte se zálivkou, nejlépe doma vyrobenou. A stačí vám k tomu třeba i jen tři ingredience – citronová šťáva, olivový olej a sůl. Tato kyselejší zálivka se výborně hodí k paprice, cuketám nebo třeba k chřestu.

Datum: 2.1.2023 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.