Aktuality

Grilujte s pomocí keramických briket

Brikety na podpal Oblíbenou součástí plynových grilů bývají keramické brikety. Ty pracují na podobném principu jako lávové kameny. Důvodem, proč si je lidé pořizují, je jich schopnost rovnoměrně šířit teplo, zdravější grilování a také snadná údržba.

Použití keramických briket není nijak složité. Brikety rovnoměrně rozprostřete na spodní palivový rošt. Jakmile máte brikety rozloženy, zapalte hořáky a nechte brikety rozehřát co nejvíc to půjde. Jakmile budou brikety dostatečně rozžhavené je potřeba je nechat 10 až 15 minut chladnout, aby získali to správnou teplotu. Teprve poté je možné na grilovací rošt položit připravené pokrmy ke grilování.

Keramické brikety by se rovněž daly použít i u grilů na dřevěné uhlí. Brikety se rovnoměrně rozloží v ohništi, pak se k nim přidá dřevo nebo uhlí. Po zapálení přejde vytvořené teplo do briket, které je snadno udrží v sobě a k jeho uvolňování dojde jen pomalu a postupně. Což je pro grilování ideální.

Grilování na keramických briketách je také mnohem zdravější. Brikety totiž dokáží pohltit i velké množství tuků, které vytéká z grilovaného masa. Díky tomu nedochází k nežádoucímu hoření, ale hlavně nevznikají žádné zdraví škodlivé látky.

Další výhodou keramických briket je to, že je lze používat opakovaně. Po grilování nechte brikety opět rozžhavit na nejvyšší teplotu, aby se z nich odstranily zbytky jídla. Pak vychlazené brikety uskladníte na suchém místě až do dalšího grilování.

Ani výroba samotných keramických briket není nijak složitá. Takže mohla vzniknout spousta různých druhů briket. Na trhu tak můžete sehnat brikety, které dodají grilovanému masu specifickou vůni. Ta je předávána z kouře, který rozpálené brikety vydávají. Důležitou roli hraje použité dřevo. Nejčastěji se používá ořechové, jablečné, třešňové nebo i broskvové dřevo. Brikety se také vyrábějí v různých tvarech.

Datum: 1.12.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.