Aktuality

Kamenné grilovací desky

Grilování na kameni

Grilování na kameni

Možností, jak lze v dnešní době grilovat, existuje celá řada. Někdo dává přednost klasice a grilování nad dřevě či na uhlí, které dodává grilovanému jídlu jeho typickou chuť a vůni. Jiný hledá takovou alternativu, která by byla ekologická a jídlo by bylo připraveno zdravěji.

Variantou, která v sobě nese něco od každé z výše uvedených možností grilování, je příprava jídla na ohni pomocí grilovacího kamene.

Stejně jako u klasického grilování i tady se využívá grilu na dřevo nebo na uhlí, takže o oblíbenou vůni grilování nepřijdete. Díky kamenné grilovací desce je ovšem jídlo připravené zdravěji. Nedochází totiž k odkapávání tuku do ohně a tím pádem ani následnému odpařování rakovinotvorných látek.

Jednou z dalších výhod grilování na kameni je to, že jakmile se jednou kámen nahřeje, dokáže dlouhou dobu stabilně zadržovat teplo. Díky tomu jídlo nepřichází o důležité vitamíny. Kámen je navíc rozpálen rovnoměrně, takže se grilované pokrmy propečou stejnou měrou. Navíc nemusíte neustále přikládat, takže ušetříte rovněž na palivu.
Na rozdíl od grilovacích roštů se nemusíte bát, že vám pokrmy popadají do ohně. Klidně tedy můžete ovoce či zeleninu nakrájet i na menší kousky a nemusíte se bát, že skončí v popelu.

Také údržba je velmi snadná. Nemusíte se bát žádného zdlouhavého drhnutí grilovacího roštu pomocí drátěnky. Úplně vám postačí houbička a běžný přípravek na mytí nádobí. Stačí kámen na chvíli namočit do vody a veškeré nečistoty pak jednoduše setřít.

Nevýhodou ovšem je, že trvá nějaká čas, než se kámen zahřeje na požadovanou teplotu. Zatímco na klasickém grilu můžete grilovat pár minut po podpálení paliva, u grilovacího kamene trvá přibližně 15 min, než se zahřeje na požadovanou teplotu, která se pohybuje kolem 250 °C. Grilování si raději dopředu dobře rozplánujte, abyste pak s připravenými pokrmy nemuseli dlouho čekat.

Datum: 1.11.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.