Aktuality

Výhody a nevýhody nejpoužívanějších grilů

Moderní gril

Moderní gril

Na trhu s grilovacím náčiním najdete celou řadu různých typů grilů. Může být tedy poměrně složité se v nich vyznat. Každý gril má své výhody i nevýhody. Záleží pak na vás, co od grilu chcete, bez čeho se neobejdete a co naopak můžete postrádat.

Asi nejoblíbenějším typem grilů v České republice je gril na dřevěné uhlí. Oblíbený je především kvůli tomu, že jídlu dodává typickou chuť a vůni grilování. Navíc plápolající oheň dokáže navodit příjemnou romantickou náladu. Na druhou stranu je ovšem trochu složitější rozdělávání ohně, hrozí větší riziko připálení grilovaných pokrmů a také trvá trochu déle jídlo připravit.

K dalším oblíbencům patří elektrické grily. Je ideální volbou pro všechny, kteří chtějí grilovat zdravě, nechtějí se dlouhou dobu zdržovat údržbou grilu a dávají přednost snadné obsluze. I tady ovšem narazíte na jistá omezení. Hlavní nevýhoda spočívá ve zdroji energie. Griluje se totiž venku, kde není na každém rohu k dispozici elektrická zásuvka.

Velké oblibě se těží také plynové grily. Jejich nespornou výhodou je možnost regulace plamene, takže nehrozí tak velké riziko, že se vám při grilování něco spálí. Chcete-li něco grilovat pomalu, aby se vám to dobře propeklo, stačí jen otočit kolečkem. Grilování na plynovém grilu je navíc rychlé a především zdravé. Nevzniká ani žádný kouř (ovšem pro mnohé grilování bez kouře není grilování). Hlavní nevýhodou u plynových grilů spočívá především v jejich finanční náročnosti. Jako zdroj paliva se používají propan-butanové lahve, které se musí měnit.

Při výběru pak záleží hlavně na vás, zda dáváte přednost klasice s živým ohněm, složitějším grilováním i údržbou (ale zato s tou pravou atmosférou) nebo jestli pro vás důležitější zdravá příprava jídla, snadná údržba a bez stresové grilování. V neposlední řadě budou jistě hrát roli také peníze na pořízení a další provoz grilu.

Datum: 2.9.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.