Aktuality

Jak správně grilovat klobásu

Grilované klobásy

Grilované klobásy

Stejně jako k táborákům neodmyslitelně patří buřt, tak na grilu nikdy nesmí chybět klobáska. Jejich grilování není žádná věda, přesto většina lidí dělá různé drobné chybky, které snižují gurmánský zážitek.

Jednou z nejčastějších chyb je, že lidé klobásky před grilováním naříznou, stejně jako klasické buřty. Pokud mezi ně také patříte, od příštího grilování už budete vědět, že se této úpravy klobásky máte vyvarovat. Tím, že narušíte střívku způsobíte, že z klobásky budou unikat rozpuštěné tuky, díky kterým je klobáska tak šťavnatá. Na talířku pak budete mít spíš sušinu než pořádný kus masa.

Podobně jako u jiných druhů masa, ani klobásky by na gril neměli přijít přímo vyndané z ledničky. Raději je pár hodin před grilováním vyndejte a nechte odpočinout, než získají pokojovou teplotu.

Pak je tu také otázka marinování. Tady záleží na tom, který druh klobásy grilujete. Většina klobásek určených ke grilování už ochuceny jsou. A pokud vám jejich chuť vyhovuje, není potřeba je už jakkoliv dochucovat. Můžete je maximálně během grilování potírat olejem, abys se nezačali připékat k roštu. Ale klobáskám, které nemají tak výraznou chuť, může marinádou výrazně pomoct. Ke klobásám se výborně hodí především pivní marináda. Chybu ale určitě neuděláte ani marinádou medovou nebo bylinkovou. Použít ale samozřejmě můžete i svou vlastní marinádu.

Při grilování se pak často stává, že se klobáska spálí. Stačí chvilka nepozornosti. Proto je lepší grilovat ji na mírném až středním žehu. Nikdy tedy klobásky negrilujte na rozpáleném grilu. Pokud během dne plánujte grilovat větší množství různého druhu masa, tak si klobásky raději nechte až na konec grilování, kdy už uhlí či dřevo nebudou mít takovou sílu a rošt nebude tolik rozpálený.

Hotová grilovaná klobáska by měla mít na povrchu zlatavou až hnědou barvu.

Datum: 1.8.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.