Aktuality

Které druhy sýrů se hodí ke grilování

Grilovaný sýr

Grilovaný sýr

Vydáte-li se během týdne na nákupy s tím, že o víkendu budete grilovat, určitě do nákupního košíku přihodíte kromě různého druhu masa také několik sýrů. Ne všechny ovšem skončí na talířku jako součást přílohy. Vybrané druhy sýrů totiž půjdou stejně jako maso na gril.

Ale dejte si pozor, abyste nezaměnily sýry vhodné ke grilování s těmi, které grilovat nelze. Pokud si nejste jistí, jestli vybraný sýr můžete dát na gril, vycházejte ze základní poučky, podle které se ke grilování hodí takový sýr, který má buď silnější kůrku nebo ušlechtilou plíseň.

Velkým obloukem se ovšem vyhněte taveným sýrům, které lze snadno roztírat. Sýry typu Mozzarella či balkánský sýr na grilování rovněž nelze použít. Nevhodné jsou také čerstvé kozí sýry bez plísně na povrchu. Naopak tvrdé kozí sýry můžete grilovat bez problémů.

Určitě se ovšem nespletete, když v obchodě sáhnete po hermelínu nebo po sýru typu camembert s ušlechtilou plísní na povrchu. Za nejvhodnější sýr ke grilování se ovšem pokládá kyperský sýr halloumi, který grilovací žár snáší výborně.

Halloumi je bílý sýr, který se vyrábí kombinací kozího a ovčího mléka. Snese i velmi vysoké teploty a po grilování budou na jeho povrchu dobře znatelné tmavě hnědé proužky z grilovacího roštu. Na rozdíl od hermelínu nemusíte halloumi tedy vůbec balit. Přímo na grilovací mřížku můžete položit i další druhy sýrů vhodných ke grilování. K nim patří např. syrečky nebo slovenský oštiepok.

Stejně jako maso i sýry se dají různě dochucovat pomocí marinád. V obchodech samozřejmě narazíte na řadu sýrů ke grilování, které už ochuceny jsou, ale doma si můžete připravit také vlastní verzi. Při vytváření svých směsí nezapomeňte na středomořské bylinky. Chybět by neměl tymián, rozmarýn či oregano. Tuto směs naložte do oleje a pak jím sýry potřete. V potírání můžete pokračovat i během grilování.

Datum: 1.6.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.