Aktuality

Žebra na grilu

Grilovaná žebraGrilování bez diskuse patří mezi nejoblíbenější letní kratochvíle, kterým se téměř nejde vyhnout. Pokud negrilujete sami, tak jste dostali pozvánku na grilování k někomu známému. Někdo bere grilování jen jako další způsob přípravy jídla, jiný se grilování věnují jako nějakému obřadu, při kterém připravují i velmi složité recepty.

Máte-li i vy chuť vyzkoušet si ugrilovat něco jiného než klasické steaky, vyzkoušejte recept na vynikající grilovaná žebra.

Připravte si tyto suroviny (na 2 porce):

  • 1 kg vepřových žebírek bez tuku (naporcované přibližně na pás 10 cm široký a 30 cm dlouhý)
  • kečup
  • hořčice (výborně se hodí dijonská)
  • rum
  • chilli papričky
  • mletá červená paprika
  • olivový olej
  • sůl, pepř (nejlépe čerstvě namletý)

Pás vepřových žebírek osolte a opepřete. Poté ho srolujte masovou stranou dovnitř (žeberní blána bude zvenčí) a zajistěte pomocí motouzu. Bez jakékoliv další úpravy vložte vytvořené smotky na gril a zprudka je opečte, aby se maso zatáhlo. Asi po 5-10 minutách maso z grilu sundejte a na přípravné ploše ho bohatě potřeba marinádou, kterou jste si připravíte velmi jednoduše smícháním výše uvedených ingrediencí dohromady.

Jednotlivé smotky žeber nasáklé marinádou pak vraťte zpátky na gril. Ten už nemusí být tak rozpálený jako při první fázi, úplně bude stačit střední či malý žár, při kterém budete maso pomalu dopékat. Během grilování nezapomeňte maso průběžně potírat marinádou. Délka grilování může být různá. Záleží na tom, zda má váš gril poklop, jak velký je žár a jak tlusté jsou jednotlivé smotky žebírek. Přibližně by se ale žebírka měla grilovat 30-40 minut.

I když se jedná o poměrně dlouhou dobu, nemusíte se bát, že by se maso spálilo. To je totiž ukryto bezpečně uvnitř, zatímco vnější stranu tvoří jen blána a kosti.

Po 40 minutách tedy můžete maso sundat z grilu a servírovat ho společně s chlebem a omáčkou dle vlastního výběru.

Datum: 18.5.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.