Aktuality

Údržba grilů

Čištění grilu

Čištění grilu

Pokud si chcete při každém grilování opravdu dobře pochutnat na grilovaném jídle měli byste svou pozornost čas od času obracet na samotný gril. Pokud jste gril po posledním grilování dostatečně neočistili měli byste se do toho pustit dřív, než začnete s tím novým.

Před grilováním byste měli dostatečně očistit především tu část grilu, na které budete přímo grilovat. Ve většině případů půjde samozřejmě o grilovací rošt, ale zkušení milovníci grilování dobře ví, že grilovat lze i na lávovém či žulovém kameni.

K očištění grilovacího kamene vám postačí mokrá houbička nebo hard, s jejichž pomocí jednoduše odstraníte veškeré zbytky, které po grilování na kameni zůstanou. K vyčištění grilovacího roštu ale budete potřebovat ještě jednoho pomocníka, a tím je drátěný kartáč.

Grilovací rošt se vám bude lépe čistit, když bude ještě rozpálený. Takže buď těsně po grilování nebo chvíli předtím, než na rošt položíte novou várku jídla. Nezapomeňte rošt očistit z obou stran, jak z té vnější, tak i z té vnitřní. Po odstranění veškerých nečistot a zbytků jídla se už bez obav můžete pustit do nového grilování.

To je ovšem to nejmenší, co se péče o gril týče. Pokud budete gril používat pravidelně, měli byste alespoň jednou za měsíc provést kompletní očistu. Při ní byste se měli řídit pokyny výrobce. U každého typu grilu je totiž potřeba věnovat péči jiné části.

U kotlového grilu se čistí samotný kotel s miskou na odkapávání tuku. Opatrně je také potřeba očistit hořáky. U elektrického grilu se čistí grilovací vany a záchytná miska, pokud jí gril disponuje. Při mytí si ovšem dejte pozor, ať se vám voda nedostane do výhřevné části grilu. Při čištění plynového grilu nezapomeňte na kovové tyče zakrývající postranní hořáky a trubky hořáků. V neposlední řadě je potřeba rovněž přetřít mokrým hadříkem poklop grilu.

Datum: 2.5.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.