Aktuality

Hovězí steak na grilu

Grilované maso

Grilované maso

Pořádné letní grilování se neobjede bez dobře ugrilovaného hovězí steaku. Jak moc bude propečený, to už záleží na každém strávníkovi, a především na kuchaři. Dáváte-li přednost šťavnatým steakům, sáhněte v masně po vysokém hovězím roštěnci. Toto maso bývá prorostlé tukovými vlákny, díky kterým získá váš steak nezaměnitelnou chuť.

K přípravě vám budou stačit tyto ingredience:

  • 150-200 g vysokého hovězího roštěnce,
  • kvalitní olivový olej (nejlépe za studena lisovaný extra virgin),
  • grilovací koření,
  • bylinky dle vlastní chuti a uvážení,
  • pepř, nejlépe čerstvě nadrcený,
  • hrubou mořskou sůl.

Ještě dřív, než se pustíte do úpravy masa, můžete začít s přípravou samotného grilu. Ten je ještě předtím, než na něj položíte připravené steaky, potřeba rozpálit na vysokou teplotu. Pokud jste gril nečistili po posledním grilování, tak ho raději ještě vykartáčujte. A než jednotlivé plátky maso položíte na grilovací rošt, nezapomeňte ho důkladně potřít tukem. Nechcete přece, aby se vám maso k roštu přiškvařilo.

Samotné steaky stačí jen bohatě osolit a opepřit, ale jen mírně potřít olejem. Jen takhle jednoduše připravené plátky masa položte na rozpálený grilovací rošt. Maso byste měli grilovat v rozmezí tak 6 až 13 minut z každé strany. Záleží na tom, jak moc budete chtít mít svůj steak propečený. Abyste mohli určit stupeň propečení, použijte teploměr na maso. Tak získáte nejlepší přehled o tom, jak propečený steak zrovna máte.

Zatímco se vám budou steaky grilovat, tak si připravte větší misku, do které nasypete grilovací koření a nadrobno nasekané bylinky. Vše zakápnete trochou oleje. Do této směsi následně položte ugrilované steaky, které je potřeba ve směsi dobře obalit. V této jednoduché marinádě by maso mělo zůstat přibližně 5 minut. Po vyndání na talíř hovězí steaky ještě jednou pokapejte olivovým olejem a můžete se neprodleně pustit do jídla.

Datum: 17.2.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.