Aktuality

Grilované steaky a jejich stupně propečení

Grilované steaky

Grilované steaky

Grilované steaky patří mezi pokrmy, bez kterých si mnozí neumí představit pořádné grilování. Důležitou otázkou přitom je, jak dlouho vlastně máte maso nechat na grilu. U většiny receptů je vždy uváděna přibližná doba přípravy, protože každý dává přednost jinak propečenému masu. Někdo rád krvavé, jiný zas vysušené.

Všeobecně se uvádí šest stupňů propečených steaků. Každý stupeň se liší svou barvou, teplotou, strukturou a také svojí chutí. Chcete-li udělat dobrý dojem, měli byste tyto stupně znát a vědět, jak je připravit.

Na nejnižším stupni je nepečený steak. Nazývá se Raw a jde o zcela syrový steak. S touto úpravou se ale moc často nesetkáte. Pokud si chce někdo pochutnat na syrovém mase, volí většinou tatarský biftek.

Zato druhý stupeň, Rare, bývá velmi oblíbený. Jde o steak, který je jen velmi jemně propečený, na povrchu je zcela zatažen, vnitřek je ovšem z větší části krvavý. Že jste opravdu ugrilovali rare steak poznáte podle teploty středu, která by měla mít 51°C.

Dalším stupněm je Medium Rare, tedy středně propečený steak, který je uvnitř stále ještě krvavý, ale už jen tak z 25%. Jde o velmi šťavnatý a jemný steak, jenž je na povrchu hnědý a uprostřed růžový. Teplota středu se v tomto případě pohybuje od 54°C do 56°C.

Pokud dáváte přednost propečenějším steakům, tak další stupně jsou určeny přesně pro vás. Jako Medium steak se označuje maso s růžovým středem a šedohnědou barvou. Maso se po úpravě doporučuje nechat chvíli ležet, vnitřek pak bude víc šťavnatý. Teplota středu dosahuje 61°C.

Jako Medium Well Done se označuje stupeň propečení steaku, který je hodně propečený, jen střed má jemně růžový nádech. Teplota středu kolísá mezi 64 – 65°C.

Škálu stupňů uzavírá Well Done steak, který je u restauratérů asi stejně oblíbený, jako Raw steak. Je zcela propečený, takže se z něj vytrácí jemnost a šťavnatost. Většinou mu dávají přednost lidé, kteří nechtějí maso s krvavým nádechem.

Datum: 1.2.2022 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.