Aktuality

Roztopte gril pomocí komínové podpalovače

Grilovací brikety

Grilovací brikety

Jedním z předpokladů kvalitního a zdravého grilování spočívá především v použití správného paliva. V případě grilu na tuhá paliva se pak jedná hlavně o kvalitní brikety nebo dřevěné uhlí. Rozdíl mezi těmito dvěma druhy paliva spočívá nejen v ceně, ale především ve výhřevnosti a časové náročnosti na podpal.

Rychle a poměrně snadno se vám podaří zapálit dřevěné uhlí, které ovšem hoří kratší dobu a jeho výhřevnost rovněž není nijak závratná. Takový problém ovšem nebudete mít s briketami, které vydrží rozpálené delší dobu, takže jich spotřebujete menší množství. Zato s jejich zapálením si maličko víc pohrajete.

Dobrým pomocníkem při podpalování grilu je komínový podpalovač. Jde vlastně o svislou válcovitou nádobu s mřížkou uprostřed. Jeho použití je jednak vysoce účinné, jednak také velmi snadné. S jeho pomocí budete mít během několika minut připravené rovnoměrně rozpálené brikety či uhlíky.

Na rovnou nehořlavou podložku (může se jednat například o rošt grilu) položte pár kostek tuhého podpalovače, které následně zapalte. Nad hořící kostky následně umístěte komínový podpalovač, který předtím naplníte potřebným množstvím dřevěného uhlí. Pomocí stoupavého proudění bude během chvilky hořet celý obsah nádoby. Jakmile docílíte požadované teploty (v závislosti na množství použitého uhlí to může trvat 15–20 minut) můžete obsah podpalovače vysypat do grilu.

K výhodám použití komínového podpalovače k zapálení grilu patří např. to, že se nebudete muset tolik strachovat počasím. Od grilování vás už tak neodradí ani silnější vítr. Ušetříte si také starosti se sháněním starých novin nebo se sekáním třísek.

Pomocí komínového podpalovače můžete podpálit jak brikety, tak i dřevěné uhlí. U briket ale počítejte s delším časem na prohřátí. Zatímco dřevěné uhlí je připravené ke grilování do 20 minut, na brikety si budete muset ještě dalších 10 minut počkat.

Datum: 1.12.2021 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.