Aktuality

Dýně hokaido na grilu

grily-grilovana-dynePodzim je období, kdy se na zahrádce začíná ze záhonů sklízet nejrůznější zelenina a ze stromů česat ovoce. Typickým příkladem podzimní plodiny je dýně. Vyhledávaným druhem v posledních letech je pak oranžová dýně hokaido, kterou lze připravit na sto různých způsobů. Grilování nevyjímaje.

Pokud jste tedy propadli kouzlu této plodiny, můžete si vyzkoušet jednoduchý recept na grilovanou dýni hokaido se sýrovou omáčkou z gorgonzoly.

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 1 dýni hokaido,
  • 100 g gorgonzoly,
  • 100 ml smetany,
  • čerstvou šalvěj,
  • semínka dýně,
  • med,
  • olivový olej,
  • sůl a pepř.

V prví řadě je potřeba dýni zbavit semínek. Dýni proto rozkrojte na dvě poloviny a veškerá semínka důkladně vydlabejte. Poté dýni důkladně opláchněte a každou polovinu rozkrojte ještě na 4 stejně velké kousky. Ty následně pokapejte olivovým olejem, osolte je, opepřete, a nakonec posypte trochou čerstvé šalvěje. Pak je položte na grilovací rošt a tam je nechte do změknutí. To by mělo trvat přibližně 20-30 minut.

Než vám dýně na grilu dostatečně změkne, můžete se pustit do přípravy omáčky z gorgonzoly. Připravte si hrnec, ve kterém si ohřejte smetenu. V ní posléze nechte rozpustit sýr gorgonzolu. Během míchání omáčku dle chuti opepřete a osolte. Se solí to ale nepřehánějte. Tento druh sýra je už dost slaný. Vzniklou omáčku můžete ze sporáku sundat ve chvíli, kdy se veškerý sýr rozpustí a vám vznikne krásně hustá omáčka. Na druhém vařiči si mezitím můžete ještě opražit dýňová semínka.

Až budou jednotlivé kousky dýně změklé můžete je přendat na talíř, kde je pokapejte trochou medu. Následně je přelijte vytvořenou omáčkou z gorgonzoly a úplně nakonec vše posypte opraženými dýňovými semínky a trochou čerstvé šalvěje.

Takto připravenou grilovanou dýni hokaido můžete mít jednak jako hlavní chod, jednak jako chutnou přílohu k nějakému masu, rovněž připravenému na grilu.

Datum: 17.9.2021 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.