Aktuality

Rozdíl mezi grilováním a barbecue

grily_rbs-grilyPro většinu lidí představují slova grilování a barbecue jedno a to samé. Není to ale úplně pravda. U obou případů se sice jedná o přípravu pokrmu na grilu, ale jsou zde také podstatné rozdíly, které by měl každý znalec grilování znát.

Grilování

Pro grilování je typická rychlá tepelná úprava pokrmů nad žhnoucími uhlíky dřeva, briket nebo dřevěného uhlí. Griluje se nejčastěji při střední či vysoké teplotě a samotné grilování netrvá déle než pár desítek minut (při grilování přímou metodou).

Na grilovací rošt se většinou pokládají menší kusy pokrmů. Může jít např. o steaky, ryby (fility či celé ryby), hamburgery, zeleninu, ovoce, sýr či pečivo.

Barbecue

Barbecue je na rozdíl od grilování běh na dlouhou trať. Jedná se o dlouhou a pomalou tepelnou úpravu masa při nízké teplotě a za přítomnosti kouře. Samotné grilování neprobíhá nad žhavými uhlíky, zdroj tepla je totiž umístěn stranou od masa.

Zatímco při grilování stačí na přípravu masa pár minut, tak u barbecue musíte počkat na hotový pokrm několik hodin. Např. žebra se připravují přibližně pět až šest hodin, vepřová plec pak dokonce i 12 hodin. To je dáno i tím, že teplota, při které se maso připravuje, je hodně nízká. Nejčastěji se pohybuje jen okolo 107 °C (při grilování může teplota vystoupat dokonce nad 160 °C).

Díky nízké teplotě hoří dřevo slabým plamenem, při kterém vydává kouř, který je pro barbecue rovněž typický. Další rozdíl je také v omáčkách a kořeních. Při barbecue se totiž používají převážně speciální BBQ koření a omáčky k tomu určené.

Rozdíl mezi grilováním a barbecue spočívá také ve velikosti upravovaných pokrmů. U barbecue jde většinou o přípravu velkých kusů masa. Jde např. o celé sele, krůtu apod. Při barbecue se připravují také tuhé kusy masa jako jsou hovězí žebírka. Abyste si na nich totiž opravdu pochutnali, musíte je na grilu ponechat několik hodin.

Datum: 1.9.2021 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.