Aktuality

Jak správně grilovat houby

grily_grilovane-houbyMezi oblíbenou pochoutku, kterou můžete v posledních letech často vidět na grilovacím roštu vedle masa a zeleniny, patří také houby. Ne všechny jsou ovšem na grilování vhodné. Zaměřit byste se tedy měli hlavně na houby tužší s nízkým obsahem vody. Mezi takové patří např. žampiony, holubinky nebo pravé hřiby.

Houby byste měli před grilováním pořádně očistit. Kloboučky ale neloupejte. Nohy můžete buď celé odstranit, nebo je stačí seříznout přibližně 1 cm pod kloboukem. Jestliže plánujete grilovat lupenité houby nezapomeňte vyfoukat i nečistoty ze spodní strany klobouku.

Stejně jako všechny ostatní pokrmy, které dáváte na gril, i houby by měly být potřené olejem. Nejlépe pak ochuceným, např. olivovým. Houby se zásadně před grilováním nesolí. Sůl přichází na řadu až když jsou houby ugrilované. Místo soli ale můžete k houbám přidat jiné ingredience, např. tymián, česnek, kmín nebo rozmarýn.

Houby nakrájené na širší plátky a potřené olejem či marinádou položte nejlépe na grilovací podložku či grilovací kámen. Nebudete se tak muset bát toho, že vám jednotlivé kusy popadají do ohně. Budete-li používat marinádu pamatujte na to, že míň je někdy víc. Marinádou můžete houby dochutit, ale neměli byste pomocí ní překrýt jedinečnou chuť a vůni samotných hub. Také dejte pozor na to, abyste houby nemarinovali příliš dlouho. Zatímco maso by mělo být naložené v marinádě min. přes noc, houby stačí do marinády položit 1-2 hodiny před grilováním.

Grilovat můžete i houby v alobalu. Tento způsob přípravy má tu výhodu, že do alobalu společně s houbami můžete přidat i další přísady, např. pórek či cibuli nebo třeba šunku. Všechny ingredience pokapejte olejem a ochuťte podle svým představ. Pak už jen stačí balíček důkladně zabalit a vložit na gril, který nebude příliš rozpálený. Houby v alobalu grilujte přibližně 15 minut.

Datum: 1.7.2021 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.