Aktuality

Co byste měli vědět o kontaktním grilu

Kontaktní grilČeši strašně rádi grilují. Je jedno na čem grilují, co grilují, kde grilují a jak grilují. Důležité je, že se griluje. Chuť grilovat může zkazit snad jen špatné počasí. Malý deštík se dá ještě v pohodě přežít, ale prudký liják znamená konec grilování. Ovšem jen toho venkovního. Díky kontaktnímu grilu může vaše grilovací party klidně pokračovat v teple a suchu přímo u vás v obýváku.

Kontaktní gril připomíná svým vzhledem toustovač. Umí toho ale daleko víc. Můžete si na něm ugrilovat maso, sýry či zeleninu nebo třeba usmažit vajíčka či brambory. Tento způsob grilování je navíc zdravější než klasické grilování na grilu na dřevěné uhlí.

Pokud jde o samotné grilování, tak to probíhá při přímém kontaktu s grilovacími deskami, které jsou vytápěny pomocí spirál umístěných pod jejich povrchem. To je hlavní princip, který je stejný pro všechny kontaktní grily. U většiny kontaktních grilů se rovněž můžete setkat s dvěma různými polohami grilování, otevřenou a uzavřenou. Další funkce kontaktního grilu se liší typ od typu, výrobce od výrobce.

Kontaktní grily nebývají tak veliké, jako běžné grily, takže na nich nemůžete grilovat větší množství potravin. Na druhou stranu díky příklopnému víku dosáhne gril rychleji požadované teploty. Maso a další potraviny se také daleko důkladněji propečou. Dá se tedy říct, že kontaktní gril je ideální pro přípravu vyšších steaků. Další výhodou je, že se nemusíte obávat toho, že když nakrájíte zeleninu či ovoce na drobno (např. žampiony), že vám při grilování někam popadají.

Pozor, i příprava pokrmů na kontaktním grilu může být nezdravá. Pokud zapomenete gril hlídat, může se vám stát, že se maso celé speče. Tím pádem se v něm mohou vytvořit některé karcinogenní látky. I přes tuto možnost se ovšem jedná o jeden z nejzdravějších způsobů přípravy jídla na grilu.

Datum: 1.6.2021 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.