Aktuality

Jak dlouho grilovat jednotlivé pokrmy

Grilování

Grilování

Grilování je složitý proces, který vyžaduje dostatek pozornosti od výběru kvalitních pokrmů až po naaranžování na talíři. Po důkladné přípravě, kdy se kvalitní pokrm správně namarináduje, popř. zabalí do alobalu, je nejsložitějším krokem samotné grilování.

V první řadě je potřeba zvolit správnou intenzitu ohně. Některé potraviny je potřeba pokládat na pořádně rozpálený rošt, jiné byste měli začít grilovat až ve chvíli, kdy uhlíky vyhasnou a už z nich sálá jen menší teplo. Kromě intenzity žáru je potřeba při grilování dohlédnout také na dobu, kterou připravovaný pokrm stráví na grilovacím roštu.

Časy, které jsou uváděny v různých publikacích týkajících se grilování, jsou samozřejmě jen orientační. Roli přitom hraje spousta faktorů, nejen to, o jaký jde vlastně pokrm. Délka grilování je ovlivněna také kvalitou zvolených potravin, velikostí porce, tím, zda je grilujete volně nebo v alobalu nebo i vzdáleností roštu od uhlíků.

Nejkratší dobu by na grilu měla strávit ovoce a zelenina. Menším porcím stačí jen 4 minuty, větší kusy pak můžete na grilu nechat i čtvrt hodiny. Další pokrm, který nevyžaduje moc času, jsou párky a špekáčky. Jim stačí pouhých 5-8 minut. Také sýrům stačí jen chvilka, přibližně 5-10 minut.

Krátkou dobu se také grilují ryby, ale ne ty v celku. Samostatné porce se grilují asi 6-12 minut, ale pokud máte rybu v celku, např. makrelu, počítejte s delší dobou grilování. Orientačně by se ryba v celku měla grilovat 20-30 minut.

Nejčastěji se ovšem griluje maso. Hovězí, vepřové, drůbeží apod., které se mohou připravovat jako řízky, mleté maso na karbanátky atd. Maso připravené jednotlivé porce se doporučuje grilovat asi 6-12 minut. U masa ale také záleží na tom, v jakém stavu si ho budete chtít dopřát. Jestli pořádně propečený nebo krvavý.

S větší časovou náročností počítejte v případě, že se pustíte do grilování celého kuřete. Tam počítejte minimálně s hodinou, s hodinou a půl.

Datum: 1.2.2021 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.