Aktuality

Grilování nepřímou metodou

The roasted goose, a 'la Davidsen's tradition, YUM!Jednou z metod grilování je jeho nepřímá varianta. Jedná se o metodu přípravy pokrmů na grilu, která se velmi podobá pečení v horkovzdušné troubě. Hlavní rozdíl od přímé metody spočívá v tom, že se využívá poklop, který se připravovaný pokrm přikryje.

Díky tomu teplo produkované grilem neuniká do prostoru, ale zůstává uvězněné pod poklopem. Dochází tak k rovnoměrnému grilování bez nutnosti pokrmy během grilování otáčet.

Metoda nepřímé grilování se hodí především pro přípravu pokrmů, které vyžadují dlouhou přípravu. Typickým příkladem mohou být žebra, vetší kusu masa nebo celá kuřata. Tuto metodu ale můžete využít také pro přípravu potravin, které by se při grilování přímou metodou mohly rozpadnout nebo vysušit. Takovým pokrmem může být například rybí filé.

Pro nepřímé grilování platí několik zásad. Ty se ovšem liší v závislosti na tom, jaký typ grilu použijete. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí je potřeba rozpálené uhlíky či brikety vložit do palivových košů, případně do částí vymezených palivovými přepážkami. Do středu palivového roštu se následně umístí hliníková miska, do které je potřeba nalít trochu vody (zvlášť na to pamatujte v případě, že plánujete opravdu dlouho grilovat). Do středu grilovacího roštu pak položte vybraný pokrm. Poté už jen stačí zavřít poklop a grilovat. Poklop byste neměli zbytečně nadzvedávat. Udělejte to jen v případě, kdy se budete chtít ujistit, že pokrm je už hotový.

U plynového grilu je potřeba nejprve zapnout všechny hořáky a předehřát tak gril. Když je gril dostatečně rozehřátý, můžete vypnout prostřední hořáky a nechat jet jen přední a zadní. U grilů, které mají jen dva hořáky můžete buď nastavit oba na střední pečení nebo můžete u toho předního nastavit průměrnou hodnotu a ten zadní můžete zcela vypnout. Pak už jen stačí vložit na grilovací rošt připravený pokrm a pomalu grilovat.

Datum: 3.2.2020 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.