Aktuality

Grilovaný hovězí steak

Jedním z klasických pokrmů, které se často připravují při letním grilování, je grilovaný hovězí steak. Existuje řada různých receptů, podle kterých si můžete tento chutný pokrm připravit. Řídit se můžete také podle postupu uvedeného níže.

K jeho přípravě budete potřebovat jen pár ingrediencí. Při jejich výběru je ovšem potřeba věnovat trochu více pozornosti výběru masa. Na grilování se výborně hodí plátky vysokého hovězího roštěnce. Jedná se o jeden z nejšťavnatějších steaků, který je prorostlý tukovými vlákny, díky kterým má maso typickou chuť.

Potřebné ingredience na 4 porce:

- 4 ks vysokého hovězího roštěnce (každý by měl vážit 150-200 g)
- olivový olej extra virgin,
- mořská sůl (hrubá),
- pepř (nejlépe čerstvě podrcený),
- grilovací koření.

Postup přípravy grilovaného hovězího steaku:

V první řadě je potřeba si rozehřát gril na vysokou teplotu. Dejte si pozor na to, abyste měli grilovací rošt dobře očištěný a potřený vrstvou oleje. Díky tomu zabráníte připékání masa k roštu.

Jednotlivé kousky osolte, opepřete a posypte grilovacím kořením. Můžete je také trochu potřít olejem. Poté je rovnou položte na grilovací rošt (nebo tác či žulový kámen na grilování) a grilujte. Jak dlouho necháte maso na grilu záleží jen na vás a na vaší chuti. Pokud dáváte přednost steaku, který bude uvnitř krvavý, tak jednotlivé plátky nechejte na grilu jen asi 5-6 minut. Chcete-li, aby byl steak uvnitř narůžovělý, tak ho musíte grilovat asi 8-9 minut. Dokonale propečený steak získáte v případě, kdy ho ponecháte nad ohněm 12-13 minut.

Uvedené časy jsou ale pouze informativního charakteru. Doba grilování se může lišit na základě teploty grilu nebo tloušťky masa. Budete muset asi absolvovat několik pokusů, než získáte potřebné zkušenosti.

Stav masa můžete kontrolovat také při grilování. Když na maso na grilu zatlačíte a ono bude měkké, znamená to, že je uvnitř ještě syrové. Když začne na povrchu jemně pružit, bude uvnitř narůžovělé. Pevné maso pak značí, že je dobře propečené.

Datum: 20.1.2020 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.