Aktuality

Obecně o grilování

Moderní gril

Moderní gril

Grilování patří k létu stejně neodmyslitelně jako třeba koupání nebo opalování. Pokud se nějaké té činnosti chcete pořádně věnovat, měli byste o ní také něco vědět. Nemusíte zacházet do detailů, úplně vám postačí pár detailů.

Historie grilování

Grilování patří mezi nejstarší způsoby upravování pokrmů. Jakmile lidé objevili oheň a naučili se s ním pracovat, začali ho využívat pro vaření. Nejčastěji se samozřejmě připravovalo maso a ryby. Postupem času se začali takto upravovat i další ingredience. V současné době lze grilovat téměř cokoliv.

Definice grilování

Jak byste definovali „grilování“? V podstatě jde říci, že se jedná o rychlou techniku vaření. Griluje se při teplotě mezi 180 až 250 °C. Jídlo na roštu také nebývá ponecháno moc dlouho. Díky vysoké teplotě se totiž maso upeče velmi rychle. Takto připravené kousky masa jsou pak šťavnaté a jemné. Pokud grilujete přímo na grilovacím roštu, a ne na tácku či speciálním kameni, tak se vám na masu vytvoří klasické grilovací proužky.

Přímé x nepřímé grilování

Pokud se grilování věnujete trochu více do hloubky, jistě víte, že existují dva základní způsoby grilování. Řeč je o přímém a nepřímém grilování. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma technikami spočívá v umístění připravovaného pokrmu. Zatímco u přímého grilování jsou nachystané ingredience umisťovány přímo nad žár, u nepřímého grilování se pokrmy musí položit mimo přímý žár ohně.

Přímé grilování se využívá především při přípravě menších či tenkých kousků potravin, jako jsou např. steaky, ryba, zelenina, kuřecí prsa, hamburgery nebo třeba špízy. Jedná se tedy o potraviny, které na grilu připravíte během 30 minut.

Z toho logicky vyplývá, že nepřímé grilování se využívá při přípravě větších či tužších potravin, u nichž hrozí, že by se při delším grilování na přímém ohni mohly připálit. Pro nepřímé grilování se využívají grily s víkem. To se musí při grilování zaklopit, aby nedocházelo k úniku tepla.

Datum: 2.1.2020 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.