Aktuality

Grilovací marinády

Kontaktní grilyV předchozím článku byla řeč o výrobě vlastních dipů ke grilovanému masu či zelenině. Někteří milovníci grilování ale můžou namítat, že použití dipu je zbytečné. Stačí použít grilovací marinádu. Maso tak získá lepší chuť a je tedy zbytečné namáčet ho ještě do dipu.

Jak to tedy vlastně je? Je lepší maso naložit do marinády před grilováním a pozměnit tak jeho chuť, nebo stačí, když se maso jen hodí na gril a dochucuje se později pomocí omáček a dipů? To samozřejmě záleží na každém strávníkovi.

Pokud už máte stejně jako u dipů dost kupovaných variant, můžete si připravit vlastní verzi. Výhodou je, že se tak vyhnete soli. Sůl totiž dokáže vytáhnout z masa vodu, díky čemuž by bylo po ugrilování příliš vysušené. A jak je známo, grilovací směsi obsahují hodně soli. Při přípravě byste se měli rovněž vyhnout použití velkého množství oleje. Ten pak při grilování odkapává do ohně a vytváří tak větší množství škodlivých látek.

Co se týče samotných receptů, těch najdete po internetu nebo i v kuchařkách celou řadu. Možná by vám při výběru toho nejlepšího receptu pomohlo, kdybyste se drželi staré dobré zásady, méně je někdy více.

Bylinková marináda

Velmi oblíbené jsou především bylinkové marinády. Jsou zdravé a masu dodají vynikající chuť a jedinečnou vůni. Které bylinky zvolíte, je přitom pouze na vás. Více chuti masu samozřejmě dodají čerstvé bylinky, ale jestli je nemáte k dispozici, lze použít i bylinky sušené.

Vyrobit si můžete např. bylinkovou marinádu podle následujícího receptu: vezměte si misku, do které nalijte 3 lžíce olivového oleje, přidejte stroužek prolisovaného česneku, špetku pepře a nadrobno nakrájené bylinky – rozmarýn, tymián a šalvěj. Použít lze i jiné bylinky, ale s touto kombinací určitě chybu neuděláte. Vše dobře promíchejte. Do marinády nakonec položte maso na grilování, které v ní necháte nejlépe přes noc odležet.

Datum: 20.11.2019 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.