Aktuality

Jak grilovat zdravě

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

Léto bez grilování si dnes umí představit jen málokdo. Pokud nemáte sami možnost grilovat, tak se jistě těšíte na pozvání od svých přátel, kteří grilovačku pořádají pravidelně. Při grilování si na své přijde opravdu každý. Ani vegetarián se grilování nemusí bát. Dnes se snad už žádné grilování neobejde bez grilované zeleniny či ovoce.

Přestože je grilování velmi oblíbené, najdou se samozřejmě i lidé, kteří i na této zábavě najdou nějaké ty stinné stránky. Asi největší otazníky visí nad tématem zdraví. Podle některých odborníků nepatří grilování zrovna ke zdravým způsobům přípravy jídla. Jejich výtky jsou z části pravdivé, ale s tím si lze dnes bez větších problémů snadno poradit. Stačí jen dodržet několik pravidel zdravého grilování.

Které věci se tedy grilování ohledně zdraví nejčastěji vyčítají? Asi každý už slyšel o tom, že přitom, jak z grilovaného masa odkapává tuk na rozžhavené uhlíky vznikají karcinogenní látky. Ty se pak dostávají zpět do masa. Rada je v tomto případě docela jednoduchá. Negrilujte tučné kusy masa. Zaměřte se pouze na maso libové nebo tuční části z masa před grilováním odstraňte. Další možností je pak zaměřit se na jiné pokrmy, např. na ovoce, zeleninu, mořské plody nebo rybí maso.

Pokud se ale nehodláte klasického grilovaného masa vzdát, máte ještě jinou možnost. Pořídit si jiný typ grilu, než je ten na dřevěné uhlí. Jednou z možností je např. vodní gril zachycující tuk pomocí vodní lázně umístěné nad ohništěm. Výhodou tohoto grilu také je, že grilovaný pokrm do sebe vstřebávají kouř a dým z hořící dřeva, takže nepřijdete o tu pravou grilovací vůni.

Grilovat zdravě můžete také na lávovém grilu. V tomto případě se maso ohřívá nad sálavým žárem z lávových kamenů. Žár je přitom regulován intenzitou plamene plynového hořáku. K výhodám lávových kamenů patří např. to, že mají porézní povrch, který vstřebává odkapávající tuk. Nedochází tak k jeho vzplanutí, a tedy ani ke vzniku škodlivých látek.

Datum: 2.9.2019 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.