Aktuality

Čistění plynového grilu před zimou

Čištění grilu

Čištění grilu

Jak to tak vypadá, létu už definitivně odzvonilo. Místo něj je tu pochmurný podzim, který už nenabízí tolik příležitostí ke grilování. S grilem je tedy nejvyšší čas se pořádně rozloučit. Ale ne nějakou velkou zahradní party s grilováním. Jestli chcete, aby vám gril dobře sloužil i příští rok, je potřeba se o něj před nadcházející zimou postarat.

Řeč je samozřejmě o jeho důkladném vyčištění. Jestli jste grilu věnovali nějakou tu péči po každém grilování, nebudete mít s vyčištěním moc práce.

Nejdříve je potřeba zbavit se mastnoty na mřížce a krytech nad hořáky. Zuhelnatělou mastnotu je nutné posléze odstranit. Dobrým pomocníkem je v tomto případě jemný ocelový kartáč (koupíte ho v hobby marketech). S jeho pomocí velmi snadno odstraníte veškerou nečistotu z grilovací mřížky i spalovací komory. Pozor ale dejte při čištění nerezového plechu, ocelový kartáč ho totiž může poškrábat. Až se vám podaří zbavit mřížku těch největších nečistot, vezměte si vlhký hadřík a mřížku očistěte. Nakonec použijte ještě olej (stačí běžný rostlinný) a mřížku naolejujte.

Důkladně se musí vyčistit také vnitřní komora grilu. Potřebovat k tomu budete jen jarovou vodu a houbičku na nádobí. Pozor si dejte při čištění hrubou stranou houbičky, kterou byste mohli gril nechtěně poškrábat.

Demontovat můžete také hořáky, musíte si ale být jisti, že je budete umět vrátit zpátky tak, aby nedocházelo k úniku plynu. Všechny díly následně protáhněte párátkem a opět omyjte jarovou vodou. Nakonec povrch naolejujte, abyste předešli korozi. Podobně vyčistěte také trubice přivádějící do hořáku vzduch od regulačních knoflíků.

Kromě čištění musíte před uskladněním gril také řádně zkontrolovat, jestli není nějak poškozen. Zkontrolovat musíte hlavně přívod plynu, jestli není někde poškozen. Vaší kontrole by neměla uniknout ani bomba s propan-butanem. Také u ní je potřeba zkontrolovat, zda není poškozená. Při kontrole nesmíte zapomenout ani na hadici a šroubení.

Datum: 2.11.2018 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.