Aktuality

Jak na grilování na solné desce

Na čem grilovat? To je otázka, na kterou existuje dlouhý seznam s odpověďmi. Existují elektrické grily, plynové grily, grily na dřevěné uhlí. To jsou dá se říci klasické typy grilovacích nástrojů. V poslední době je ale moderní grilování na kamenných, hlavně tedy na žulových deskách. Mezi hlavní argumenty, proč je lepší používat na grilování kámen, a ne klasický grilovací rošt, patří především to, že jde o zdravější přípravu jídla.

Pokud ale chcete být ještě modernější a grilovat ještě zdravěji, pořiďte si himalájský solný kámen, která vašim grilovaným pokrmům dodá jedinečnou jemně slanou příchuť. Grilovat a ní můžete vše, na co jste zvyklí: maso, zeleninu i ryby. Pokud jde o množství soli, které se při grilování dostává do jídla, tam záleží především na to, kolik vody a tuku pokrm obsahuje. Čím víc vody, tím se do něj dostane také více soli.

Kámen ze solného krystalu je bohatý na minerální látky, je antibakteriální a má vysokou vlhkost. Díky tomu ho lze zahřát na velmi vysokou teplotu. A nevadí ji ani velké zchlazení. Vychlazenou desku můžete použít jako servírovací tác, na kterém lze podávat saláty, dezerty, sushi apod.

Stejně jako žulový kámen, tak i solnou desku stačí položit na grilovací rošt, plynový sporák nebo ho vložit do trouby a pomalu ho začít nahřívat. K tomu, aby se deska zahřála na požadovanou teplotu, stačí pouhých 10-15 minut. Že je deska připravená ke grilování poznáte jednoduše podle toho, že když kámen lehce pokropíte vodou, dojde okamžitě k jejímu odpaření.

Výhodou grilování na solné desce je také to, že nemusíte používat vůbec žádný olej nebo jiný tuk, jako je tomu u klasického grilování. Nemusíte se přitom bát, že by se vám jídlo připálilo. Díky účinkům soli zůstane vaše maso při grilování krásně šťavnaté.

Po skončení grilování stačí desku přetřít vlhkým hadříkem. V žádném případě kámen nenamáčejte a k čištění nepoužívejte žádné čistící prostředky.

Datum: 3.10.2018 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.