Aktuality

Grilujeme s vegetariány

Grilování zeleniny

Grilování zeleniny

Grilování, to je především typická vůně masa linoucí se z grilovacího roštu. Je přitom úplně jedno, jestli na grilu připravujete hovězí nebo vepřové maso, párečky nebo klobásy nebo třeba nějaký druh rybičky. Maso ke grilování prostě patří. Ne všichni ale mají maso zařazené do svého jídelníčku. Místo něj dávají přednost sójovým výrobkům, ovoci a zelenině. Ani oni ale nemusí být ochuzeni o radovánky, které přináší letní grilování.

Grilovaná zelenina

Grilovat můžete jak zeleninu v celku nebo nakrájenou na větší kusy, tak i zeleninu nakrájenou na menší kousky. Ty je ovšem potřeba zabalit do alobalu. Menší kousky zeleniny můžete také napichovat na grilovací jehly. Grilovat můžete téměř vše. Kromě známé kukuřice můžete na grilovací rošt položit také rajčata, papriku, lilek nebo cuketu.

Stejně jako maso můžete marinovat i zeleninu. Marinovací směs si přitom můžete vyrobit přesně podle svých představ. Stačí, když smícháte olej (nejlépe olivový), najemno nakrájené čerstvé bylinky dle vlastního výběru, koření, česnek a další ochucovadla, jako je např. kečup, hořčice, sójová či worchesterová omáčka.

Pokud grilujete zeleninu jako hlavní chod, neměli byste k ní zapomenout připravit také přílohu (brambory, omáčky, čerstvou zeleninu).

Grilované ovoce

Grilovaná zelenina ale není to jediné, čím můžete na grilovačce pohostit vegetariána. Na grilu můžete připravit také ovoce.

Tady platí stejná pravidla, jako u zeleniny. Ovoce je potřeba před grilováním důkladně omýt a osušit. Podle potřeby ho můžete nakrájet na půlky nebo na čtvrtky. Menší kousky můžete zase napichovat na jehly. Marináda pro ovoce může být stejná jako pro zeleninu. Vhodné je sladké koření (hřebíček, vanilkový lusk, skořici). Její hlavní složkou by ovšem měl být med.

A které ovoce se vlastně hodí ke grilování? Mezi osvědčené druhy patří např. jablka, hrušky, broskve, meruňky, jahody nebo exotičtější ananas či banány.

Datum: 3.8.2018 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.