Aktuality

Správné grilování na dřevěném uhlí

Gril na dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí

Grilování na grilu na dřevěné uhlí patří mezi nejrozšířenější způsoby grilování u nás. Ne všichni ale ví, jak takový gril vlastně správně používat.

Výběr paliva

Základem každého grilování na dřevěném uhlí je správný výběr podpalového materiálu. Na výběr máte ze dvou možností, buď to dřevěné brikety nebo přírodní dřevěné uhlí. Brikety mají tu výhodu, že hoří rovnoměrně, což vám ulehčí přípravu pokrmů. Pozor si dávejte na brikety, do kterých se přidávají látky, které mají usnadnit zapálení – tyto brikety totiž po zapálení zapáchají. Nepříjemný zápach samozřejmě nehrozí u přírodního dřevěného uhlí. Na druhou stranu ovšem nehoří rovnoměrně, takže grilování je trochu náročnější. Na rozdíl od briket vydává dřevěné uhlí také o něco více tepla.

Jak snadno uhlí zapálit?

Dřevěné uhlí snadno zapálíte pomocí komínového podpalovače. Jeho horní část je určena k naplnění dřevěným uhlím, ve spodní části se pak rozdělává oheň. Že je uhlí připraveno, poznáte pak podle toho, že po okrajích kousků uhlí prohořívají plamínky. Pokud komínový podpalovač nemáte, můžete si poradit i jinak. Do grilu vložte několik kousků pomačkaného papíru, které poté zasypte uhlím. Ne však úplně, některé kousky papíru by mělo být vidět a vy byste k němu měli mít dobrý přístup, abyste ho mohli zapálit.

Uhlí může také velmi snadno zapálit pomocí tekutého podpalovače, který často obsahují i brikety. Ty se tak díky těmto látkám velmi snadno zapalují. Bohužel ale jsou to právě tyto látky, které u briket způsobují ten nepříjemný zápach.

Brikety či uhlí můžete v grilu rozmístit buď rovnoměrně nebo můžete na jednu stranu dát uhlí míň či víc (budete tak regulovat rychlost grilování).

Jak s palivem naložit po grilování

Než začnete se zbytky uhlí či briket po grilování manipulovat, vždy nejdříve vyčkejte, až skutečně dobře vychladnou. Pak vyjměte z grilu rošt spolu s mřížkou na uhlí. Zbytek uhlíků a popel ze dna grilu vysypte. Gril pak důkladně očistěte, aby byl připravený na příští grilování.

Datum: 3.5.2018 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.