Aktuality

2x grilovaná dýně

grily-grilovana-dynePodzim se nese ve znamení dýní. Dýně slouží jako dekorace, ale i jako vynikající pochoutka, ze které se připravuje polévka i hlavní chod. Tak proč si tento symbol podzimu nepřipravit také na grilu.

Na grilu si můžete připravit např. oblíbenou dýni Hokaido, jejíž příprava je velmi rychlá a snadná. Navíc se jedná o jídlo, které je zdravé a pochutnají si na něm i děti.

Jako ingredience si nachystejte:
- 1 dýni Hokaido,
- chilli grilovací omáčku,
- 6 lžic olivového oleje,
- špetku soli.

V první řadě je potřeba pustit se do přípravy dýně. Tu ze všeho nejdřív omyjte, rozkrojte na půl a vyberte z ní všechna semínka. Dýni pak nakrájejte na tenčí půlměsíčky. Tyto kousky pak vezměte a vložte do misky. Poté přidejte olivový olej a chilli grilovací omáčku (té přidejte podle toho, jak moc máte rádi ostrá jídla). Vše dobře promíchejte s dýňovými půlměsíčky. Chvíli nechte odležet.

Poté už můžete dát dýňové plátky na rozpálený gril, kde je pozvolna grilujte asi 30 minut. Až na úplný konec přípravy pak ještě dýni osolte. A můžete podávat.

Kořeněná grilovaná dýně

Jestli dáváte přednost více kořeněnému jídlu, můžete si připravit vynikající grilovanou kořeněnou dýni, kde je koření (samozřejmě kromě samotné dýně) základ.

Potřebovat budete:

- 1 dýni,
- koření (oregano, česnek, bazalka, tymián),
- olivový olej,
- sůl,
- sýr (můžete vynechat).

Umytou a vydlabanou dýni si nakrájejte na plátky široké asi 1-1,5 cm. Tyto kousky pak vložte do misky, do které přidejte olej, sůl a všechno vybrané koření. Dýňové kousky pak poskládejte na rozpálený gril, kde je z obou stran grilujte do změknutí. Těsně před koncem grilování můžete jednotlivé kousky dýně posypat sýrem. Skvělou volbou je např. parmezán, ementál nebo niva. Pokud ale dáváte přednost masu, můžete na gril vedle kousků dýní položit také slaninu.

Grilovanou dýni můžete podávat spolu s čerstvým pečivem.

Datum: 19.9.2017 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.