Aktuality

Grilování ovoce a zeleniny

grily-grilovane-ovoceKe každému grilování patří neodmyslitelně různé druhy masa, ať už jde o vepřové, hovězí, kuřecí nebo ryby. Vedle něho je ale možné na grilu čím dál častěji vidět také grilovanou zeleninu a také ovoce.

Ovoce a zeleniny, kterou lze na grilu připravit, je nepřeberné množství. Stačí si vybrat, co vám chutná a můžete se do toho pustit. Pro ještě lepší a výraznější chuť můžete jednotlivé kousky ovoce či zeleniny vložit do marinády.

Pro přípravu grilovaného ovoce je důležité si připravit především med, který je základní surovinou pro výrobu marinády. Jako další suroviny se používá např. citrónová šťáva, alkohol nebo různé druhy koření. Z něho můžete vyzkoušet např. vanilku, česnek, skořici, sójovou omáčku nebo třeba bílý pepř.

Podle velikosti zvolené ovoce nakrájejte na menší (ale ne moc malé kousky) a vložte přibližně na půl hodiny do marinády, kterou si připravíte podle své chuti nebo oblíbeného receptu. Takto připravené ovoce pak položte na olejem potřebný rošt. Ovoce grilujte na mírném plameni dokud jeho povrch nezíská zlatavou kůrku.

Ze zeleniny se na grilu nejčastěji objevu cuketa, paprika nebo lilek. Málokdo ale ví, že ke grilování se hodí také celer, patisony, kedlubny nebo také fazolové či hráškové lusky. Mezi suroviny, které se používají pro přípravu marinády na zeleninu, patří česnek, čerstvé bylinky nebo balsamikový ocet.

Ovoce i zelenina se grilují při nižší teplotě. Že je teplota ideální poznáte i podle toho, že udržíte ruku 6 – 7 vteřin nad ohništěm ve výšce přibližně 12 cm.

Grilovanou zeleninu a ovoce je dobré podávat se studenými jogurtovými omáčkami. Dobrým tipem, jak si na grilovaném ovoci a zelenině můžete ještě více pochutnat, je marinování jednoho druhu naslano a druhého nasladko. Díky tomu získáte zajímavou kombinaci chutí, se kterou jistě uděláte dojem na svou rodinu i přátele.

Datum: 2.6.2017 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.