Aktuality

Před prvním sezónním grilováním

Grilování

Grilování

Krásné počasí není jen lákadlem pro všechny milovníky venkovních sportů, ale je především signálem pro náročné gurmány, že je čas opět vytáhnout na zahradu, terasu nebo balkon svůj oblíbený gril.

Než ale začnete s grilováním svého prvního pokrmu, je potřeba provést několik základních úkonů, kterými gril připravíte na nadcházející sezónu. Tyto kroky se trochu liší u grilu na dřevěné uhlí a plynového grilu.

Rychleji budou mít gril připraveni samozřejmě ti, kteří si na konci minulé sezóny udělali čas a gril správně zazimovali. Pokud jste na očištění grilu předtím čas, teď si ho rozhodně udělejte.

U grilu na dřevěné uhlí je potřeba v první řadě důkladně seškrabat popel, který se připekl na dno topeniště. Dále je potřeba naolejovat krytky větracích otvorů, aby se dali bez problémů otevírat a zavírat. Pokud se vám během zimních měsíců vytvořila na roštu koroze, je potřeba gril pořádně rozpálit a poté rošt očistit drátěným kartáčem.

Čistý rošt je poté potřeba potřít olejem. To můžete udělat např. pomocí papírové utěrky, kterou srolujete do malé koule a namočíte do misky s olejem. Pak už jen stačí olej rozetřít po celém roštu. Abyste se přitom sami neumazali, je lepší papírovou kouli uchopit pomocí kleští.

Plynový gril je nutné před prvním grilování řádně očistit od pavučin a dalších nečistot. Během čištění důkladně zkontrolujte, jestli nejsou drobné dírky na hořáku ucpané. Pokud budou zanesené, je potřeba je očistit. Nezapomeňte také zkontrolovat ventil hořáku, zda se otáčí zcela bez problémů. Pokud ne, je potřeba ho trochu promazat.

Před prvním spuštěním grilu rovněž zkontrolujte, zda jsou přípojky utěsněné a hadičky neporušené a neuniká z nich plyn. Pokud při kontrole ucítíte plyn, ale nepodaří se vám zjistit, odkud uniká, připravte si roztok vody a saponátu (v poměru 1:1). Tímto roztokem pak přetřete spojovací místa. Odkud bude unikat plyn, tam uvidíte bublinky.

Datum: 3.4.2017 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.