Husa na grilu

Grilovaná husa

Grilovaná husa

Svatý Martin sice už letos svátek měl, ale grilovanou husu si můžete připravit klidně i dnes. Když už nic jiného, získáte alespoň zkušenosti na příští rok, kdy se svým kuchařským uměním budete moct pochlubit všem svým známým.

Pro 10 osob budete potřebovat následující množství ingrediencí:
- 1 husa (3,5 – 4 kg),
- 4 středně velká jablka,
- bílý pepř,
- sůl,
- majoránku,
- tymián,
- jablečný mošt,
- a trochu vody.

Příprava grilované husy:
Husu je nejdříve potřeba zevnitř i vně pořádně opláchnout a osušit papírovými utěrkami. Následně ji uvnitř i vně osolte a opepřete. Husu zevnitř pak bohatě posypte bylinkami, tedy tymiánem a majoránkou.

Poté si připravte jablka. Ta je potřeba oloupat a nakrájet na čtvrtky. Jádřince z jablek samozřejmě odstraňte. Takto připravená jablíčka pak naskládejte dovnitř do husy a břicho zašijte jehlou a nití. Husu tak máte připravenou na grilování.

V dalším kroku si připravte odkapávací pánev, do které vlijte hrnek jablečného moštu. Pánev následně vložte na rošt a husu upevněte na stojan na pečení v pánvi. Následuje samotné grilování husy nepřímou metodou grilování, které při teplotě 180°C trvá přibližně 3 a půl hodiny. Husu musíte během grilování pravidelně kontrolovat, v případě nutnosti dolévat jablečný mošt do odkapávací pánve a zavčasu vyměnit pánev s husím tukem. Pokud se vám bude zdát, že stehna (popřípadě křídla) příliš rychle hnědnou, můžete jednak snížit teplotu na 160°C, nebo přikrýt husu hliníkovým poklopem.

Náročnější je pak poslední hodinka grilování, kdy je potřeba pravidelně kontrolovat teplotu na stehnech a hrudníku (nesmíte se přitom dotýkat kostí). Husa je hotová, když bude teplota jádra dosahovat 78°C. Mezitím je potřeba husu každých 10 minut potírat vodou se solí.

Ještě předtím, než se pustíte do porcování husy, je lepší nechat ji po sejmutí z grilu asi tak 10-15 minut stát. Poté už můžete grilovanou husu servírovat své rodině i přátelům.

Datum: 15.12.2016 | Rubrika: Nezařazené

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.