Aktuality

Jak správně uložit gril na zimu

grily-gril-v-zimeLetošní sezóna grilování je definitivně za námi. Abyste si i tu příští sezónu užili, je potřeba se v první řadě dobře postarat o gril a správně ho zazimovat. To platí jak pro gril na dřevěné uhlí, tak i pro plynový gril. Kromě samotného grilu nezapomeňte pořádně vyčistit také veškeré grilovací příslušenství.

Vlastníci grilu na dřevěné uhlí by se nejdříve měli pustit do topeniště, kde je potřeba seškrabat veškerý popel, který se během roku připekl k jeho dnu. Očistit se musí také grilovací rošt. K tomu můžete použít speciální čistící prostředky, pokud je ale zrovna nemáte k dispozici, můžete použít také jednou sodu a grilovací mřížku očistit jemným kartáčkem. Až budete mít rošt očištěný, potřete ho silnou vrstvou oleje. Díky němu bude rošt dobře konzervovaný a celou zimu přečká v dobrém stavu.

Postarat se musíte také o plynový gril. Je potřeba důkladně očistit jak topeniště, tak i hořáky, plotýnku a také mřížky na pečení. K čištění by vám měl stačit jemným kartáček a mýdlová voda. Nakonec, stejně jako u grilu na dřevěné uhlí, potřete grilovací mřížku olejem na vaření.

U plynového grilu je také potřeba provést kontrolu plynu, tedy zjistit, jestli jsou všechny přípojky dobře utěsněné a hadičky neporušené. Také byste měli prověřit, zda z místa připojení plynové láhve ke grilu neuniká plyn. Tuto kontrolu nikdy neprovádějte uvnitř v místnosti, ale někde venku.

Kontrolu úniku plynu provádějte pomocí směsi vody a tekutého mýdla (poměr 1:1). Poté, co ke grilu připojíte plynovou láhev, zkontrolujte, zda jsou všechny regulátory hořáků vypnuty. Mýdlovým roztokem pak potřete všechny spoje a otevřete plynovou láhev na jednu otočku. Pak už jen sledujte, zda se někde neobjeví bublinky. Pokud ano, dochází k úniku plynu. Pokud se vám únik nepodaří opravit, kontaktuje odborného pracovníka.

Datum: 2.11.2016 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.