Aktuality

Jak správně grilovat divočinu

grily-divocina_1Grilování patří k jednomu z nejoblíbenějších a nejčastěji provozovaným aktivitám většiny Čechů. Většina z nich přitom při grilování dává přednost klasice, tedy grilování vepřového a hovězího masa, dále pak drůbeže a ryb. Poměrně opomíjená je zvěřina, což je určitě velká škoda. Vyzkoušejte tedy něco nového a připravte si na grilu maso kančí, srnčí nebo maso z jelena či daňka. Grilovat ale také můžete např. křepelku, bažanta nebo kachnu.

Zvěřina totiž patří mezi velmi kvalitní druhy masa. Je to dáno především větším množstvím minerálních látek a bílkovin, kterých obsahuje divočina víc, než jiné druhy masa. Obsahuje také méně tuku, proto se z něj často připravují dietní jídla.

Ze zvěřiny se ke grilování nejvíce hodí kýta, svíčková nebo hřbet. Maso ze zvěřiny se nedoporučuje grilovat čerstvé, ale alespoň 2-3 dny odležené v lednici. Při přípravě masa je potřeba dát velký pozor na dokonalé odstranění blan a šlach.

S marinováním masa byste měli začít poměrně brzo, nejlépe den před grilováním. Zvěřina chutná výborně naložená s jalovcem, pepřem a tymiánem. Kančí maso se doporučuje připravovat s octem a divokým kořením. Při marinování zvěřiny pak platí pravidlo, podle kterého je lepší použít menší množství koření. Jinak by totiž mohla chuť vybraného koření přebít chuť samotného masa.

Zvěřina by se měla vyndat z lednice alespoň 3 hodiny před začátkem samotného grilování. Na grilu by měla zvěřina zůstat přibližně 10 minut. Záleží ale hlavně na tom, o jaký druh masa se jedná a jaká je jeho tloušťka. Grilování zvěřiny by mělo být ze začátku prudší, aby se maso zatáhlo a uchovalo v sobě šťávu. Asi 5 minut před koncem grilování by oheň měl být mírnější. Obecně také platí, že menší kusy zvěřiny se grilují na vyšší teplotě kratší dobu, naopak vetší kusy masa se grilují dlouho při nižší teplotě.

Datum: 3.8.2016 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.