Aktuality

Grilování steaků

grily-steakSteaky patří neodmyslitelně snad ke každému grilování. Připravit ale dobrý steak na grilu, který by byl na povrchu křupavý a uvnitř šťavnatý, to rozhodně není nic snadného. Vlastně naopak, na přípravě steaků se nejlépe pozná, jestli jste v grilování pravými mistry.

Příprava dobrého steaku začíná jak jinak, než u výběru správného druhu masa. Ne každý druh hovězího se totiž hodí na grilování. Např. blade steak – prorostlé hovězí s kostí nebo hovězí plec, se ke grilování moc nehodí. Méně vhodný je také Flank steak, který má výraznou chuť, ale je tuhý a vláknitý. Naopak výbornou volbou je tzv. shell steak (oko roštěnce), který je velmi šťavnatý i dokonale prorostlý.

Velmi oblíbeným druhem masa je tzv. Strip steak, který je libový, masitý a pevný. Tento druh masa se doporučuje krájet minimálně na tloušťku 2,5 cm. Grilovat by se pak měl při vysoké teplotě. Dobrou volbou je také Porterhouse steak. Tento druh steaku se krájí na široké plátky silné 3,5 až 7 cm. Ze začátku je potřeba ho grilovat na rozžhaveném ohni, pak by se měl přesunout na mírnější oheň, kde se pomalinku dodělá.

Podobný steaku porterhouse je steak T-bone, který je měkčí, ale je také o něco menší. Griluje se při vysoké teplotě, stejně jako steak Filet mignon. To je docela malý, silný, kulatý plátek z hovězí svíčkové, který je hodně libový a jemný. Dalším druhem masa je tzv. Skirt steak s výraznou chutí hovězího. Je masitý a tuhý, to jde ale zmírnit nakrájením na tenké plátky přes vlákno.

Pokud máte vybraný správný druh masa, je ještě jedna důležitá věc, na kterou si musíte dát při grilování steaků pozor. Musíte vědět, kdy steak z grilu sundat. Záleží přitom na vás, jak chcete mít steak propečený. To poznáte velmi jednoduše, stačí stlačit povrch steaku prstem. Maso, které bude na dotek jemné a měkoučké, bude uvnitř málo propečené (až krvavé). Dobře propečený steak by měl být pevný a pružný.

Datum: 1.7.2016 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.