Aktuality

Zásady správné přípravy pokrmů ke grilování

grily-grilovaniPřed začátkem grilování není důležitá jen příprava samotného grilu a jeho příslušenství, ale především pokrmů určených ke grilování. Na grilu lze připravit téměř všechny typy potravin, od masa až po zeleninu. Většinu z nich je nutné ještě před položením na gril upravit, aby během grilování získalo tu správnou chuť i vůni.

Před grilováním a i během něj se doporučuje dodržovat několik zásadních pravidel.

Ve většině případů se např. doporučuje naložit maso minimálně na 1 až 2 hodiny do marinády. Na internetu ale narazíte na řadu receptů, které radí nechat maso v marinádě přes noc nebo naopak jen na pár minut. Záleží tedy hlavně na receptu. Pozor si pak dejte i na nádobí, ve kterém marinujete. Vhodné nádoby jsou především ty nerezové, porcelánové nebo skleněné, vyhýbat byste se měli naopak nádobám hliníkovým nebo železným, díky kterým by grilované maso mohlo získat nepříjemnou kovovou příchuť.

Maso, které se připravuje na grilu, nezapomínejte během grilování průběžně potírat, např. zbytkem marinády. Kromě ní můžete použít také olej, rozpuštěné máslo nebo dokonce i pivo. Důležité přitom je, aby marináda nestékala do topeniště. Z toho důvodu je vhodné použít odkapávací miska nebo alobal.

Pamatujte také na to, že na gril patří pouze libové maso. Z tlustého masa by totiž unikal tuk, díky kterému by uhlí víc hořelo. Velký oheň pod grilovanými potravinami se hasí pomocí rozprašovače, v kterém je voda smíchaná s octem.

Potraviny přitom nemusíte grilovat přímo nad ohněm, ale můžete je zabalit do alobalu, což je praktické např. v případě, kdy grilujete rybu. Ryba je totiž dosti křehká a během grilování se často rozpadá. Při použití alobalu ale musíte počítat s delší dobou grilování. Grilované pokrmy se servírují ihned po sundání z grilu.

Díky těmto zásadám se můžete těšit na jedinečný gastronomický zážitek.

Datum: 2.6.2016 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.