Aktuality

Grilujte zdravě na vodním grilu

Zahradní grilování

Zahradní grilování

Pokud rádi grilujete a uvažujete o koupi nového grilu, nemusíte hned sahat po klasických plynových kotlích nebo kotlích na dřevěné uhlí. Za úvahu rozhodně stojí tzv. vodní gril, který nejenže dokáže připravit velmi chutné, křupavé a voňavé jídlo, ale navíc ho připraví také zdravě. Grilované pochoutky se totiž připravují ve směsi horkého vzduchu, dýmu a vodní páry.

U klasického grilování odkapává z grilovaného masa do ohně tuk a šťávy, které se pak ve formě kouře obohaceného o různé škodlivé látky vrací na grilované potraviny. U vodního grilu se ničeho takového bát nemusíte. Mezi ohništěm a grilovacím roštem je totiž umístěna vodní lázeň, která je zespodu zahřívána plameny. Vzniká tak vodní pára bez škodlivých látek. Tuk a šťáva z masa totiž neodkapává do rozžhaveného ohniště, ale do nádoby s vařící vodou, takže nedochází k přepalování.

Provoz vodního grilu je také levnější než grilování na kotlích na dřevěné uhlí. To je poměrně drahé a hodně se ho spotřebuje. Ke grilování ve vodním grilu stačí suché dřevo nejlépe z ovocných stromů (např. švestka). Vhodné je také dřevo z listnatých stromů (buk, olše, bříza). Naopak vyhnout byste se měli dřevu z jehličnatých stromů, které obsahuje pryskyřici. Ta během grilování mění chuť potravin.

Další nespornou výhodou vodního griluje, že pokrm nemusíte během grilování otáčet. Horký vzduch totiž působí na pokrm ze všech stran rovnoměrně. Maso se tak během grilování rovnoměrně na povrchu zatáhne, díky čemuž si uchová šťavnatost. Grilování na vodním grilu má také tu výhodu, že pokrm připravujete na správné teplotě (okolo 150-200°C).

Na vodním grilu můžete grilovat úplně všechno, dokonce i celá kuřata. Nemusíte se ani bát zapomenout pokrm na grilu. Vodní pára jídlo nevysuší, naopak zůstane stejně šťavnaté i po půl hodině. Jediné, na co musíte dávat pozor, je množství vody v lázni a v případě potřeby ji co nejrychleji doplnit.

Datum: 3.3.2016 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.