Aktuality

Grilujeme na kameni

Grilovací kámen

Grilovací kámen

Grilování na kameni patří mezi zdravější formy přípravy pokrmů. Má řadu výhod, mezi které patří především to, že potraviny nepřicházejí do žádného kontaktu s ohněm. Pokrmům připravovaným na grilovacím kameni přitom zůstává typická chuť i vůně.

Možnosti využití grilovací kamenů jsou velmi rozmanité. Kameny se dají zkombinovat s elektrickými, plynovými i klasickými grily, krby nebo ohništi. Rozpálí se během deseti až patnácti minut a vy se tak prakticky okamžitě můžete vrhnout na přípravu pohoštění. Nejpoužívanější jsou lávové a žulové grilovací kameny.

Lávový kámen je velmi snadno rozpoznatelný, a to díky svému jedinečnému designu. Využít ho můžete k přípravě kterékoliv potraviny. Jedná se o velmi zajímavou, avšak v porovnání s běžnějšími žulovými kameny, také dosti drahou variantou.

Má ovšem také řadu výhod. Jedná se především o velmi snadné uvádění do provozu a především pak bezúdržbovost. Zbývající potraviny a další nečistoty stačí vypálit žárem nebo otřít vlhkým hadříkem. Povrch lávového kamene je porézní, což zajišťuje vstřebatelnost tuku z masa nebo marinády. Díky tomu nedochází k přepalování.

Kromě lávového kamene se ke grilování také často používá žulový kámen, který se vyznačuje hladkým a leštěným povrchem. Žulový kámen se rozpálí během několika minut a pak už na něj jen stačí položit na něj potraviny. Pořídit ho můžete v tmavém i světlém provedení, vybírat můžete také z několika velikostí a rozměrů.

Výhodou žulového grilovacího kamene je, že nevyžaduje žádnou náročnou údržbu. Zbylé potraviny lze očistit pomocí kovové škrabky, kámen pak dočistíte např. ubrouskem. Při čištění rozhodně nepoužívejte žádné čistící prostředky.

Při rozpálení plochy dochází často vlivem uvolňování napětí k tvorbě mikroskopických prasklin, které ale nemají vliv na jeho životnost a ani nebrání v jeho dalším použití.

Datum: 4.1.2016 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.