Aktuality

Grilovaný kapr

ryba-na-griluKapr je česká nejznámější ryba, které se připravuje nejčastěji ke štědrovečerní tabuli. I proto se o ní často mluví jako o naší „národní“ rybě. Na kaprovi si ale můžete pochutnávat během celého roku. Například během léta můžete vyzkoušet nespočet receptů na grilovaného kapra, se kterým určitě budete mít velký úspěch.

Vyzkoušet můžete např. tento velmi jednoduchý recept, se kterým připravíte na grilu vynikajícího grilovaného kapra.

Na 4 porce bude potřeba připravit:
- kapr o váze asi 15 – 2 kg,
- sůl a pepř,
- šťávu z 1 citronu,
- olej nebo pivo na potírání,
- a čerstvé bylinky dle vlastního výběru.

Než kapra položíte na dobře rozpálený rošt, je potřeba ho trošku upravit. Vykuchaného kapra proto rozdělte na podkovy nebo na filety a pokapejte citronovou šťávou (místo ní můžete použít trochu piva). Rybí maso pak posypte čerstvě podrceným pepřem, který do masa raději ještě trochu vtlačte, aby během grilování neodpadával. Na maso také nasypte čerstvě nasekané bylinky, které máte rádi.

Až budete mít kousky masa připravené, můžete se pustit do rozpalování grilu. Během té doby nechte maso odpočívat např. v misce. Těsně předtím, než položíte připravené porce na grilovací rošt, je ještě osolte (nejlépe mořskou solí).
Ke grilování můžete použít speciální grilovací kleště na ryby, do kterým jednotlivé části masa vložíte a upevníte. Velmi si tím usnadníte manipulaci s masem.

Na grilu ponechte rybí maso asi dvanáct až patnáct minut z každé strany. Během té doby maso zpevní a na povrchu se vytvoří zlatavá kůrčička. Pravidelně ho přitom potírejte olejem.

Kapra můžete rovněž zabalit do alobalu. Získáte tak stejnoměrně propečené maso s dostatkem vynikající šťávy, na druhou stranu ovšem nebude už tolik křupavé. Ani o to ale nemusíte přijít, stačí rybí maso vyndat z alobalu a ještě na chvíli ho nezakryté položit na gril.

Datum: 20.10.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.