Aktuality

Jak na grilování ryb

grilovani-rybRyby jsou nejen zdravé, ale také velmi chutné, obzvlášť pokud si je připravíte na grilu. Nejlepší jsou samozřejmě ryby čerstvé, sladkovodní, nic ale nezkazíte ani mraženými rybami. Ty je ovšem potřeba v dostatečném předstihu nechat v lednici rozmrznout.

Nabídka sladkovodních ryb, které lze grilovat, je opravdu velmi široká a rozmanitá. Navíc je jejich maso poměrně rychle hotové, takže se velmi snadno dají upravovat v celku. Maso ale také můžete nakrájet na menší porce, podkovy nebo filety.

Na rozdíl od jiného typu maso (vepřové, hovězí) není potřeba rybí maso dlouho dobu nakládat či marinovat. Rybímu masu stačí, když ho 30 – 60 minut před tím, než ho dáte na gril, osolíte a dle chuti okořeníte. U ryb je lepší, když použijete přírodní, nečištěnou mořskou sůl a dáte přednost jemnějším druhům koření, jako jsou provensálské bylinky, drcený kmín nebo čerstvě mletý pepř. Rybu můžete také před a během grilování potírat předem připravenou marinádou zhotovenou ze směsi oleje, různého koření a bylinek.

Při grilování je potřeba, aby dřevěné uhlí už nehořelo, ale jen sálalo teplo. Rybí maso je křehké, takže plamen by ho mohl snadno opálit. Ryba se také na gril klade až ve chvíli, kdy je rošt dostatečně rozpálený.

Protože je rybí maso opravdu velmi jemné, dost špatně se sním na grilu manipuluje. Proto je lepší používat speciální nerezové kleště na ryby, do kterým se maso jednoduše vloží a upevní. Nemusíte se tak už bát, že se ryba během otáčení rozpadne. Aby se ryba ke kleštím nepřipekla, je dobré je nejdříve potřít olejem nebo máslem.

Ke grilovaným rybám se doporučuje podávat na zvláštním talíři také trochu másla, které může být i ochucené např. bylinkami či česnekem. Nabídnout ke grilované rybě můžete také kysanou smetanu, kterou taktéž můžete ochutit čerstvě posekanými bylinkami a citronovou šťávou.

Datum: 5.10.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.