Aktuality

Grilujte zdravě

Grilování

Grilování

Grilování se pro mnohé stalo koníčkem, bez kterého si léto dokáží už jen těžko představit. Existují ale také lidé, podle kterých není grilování nejzdravější záležitostí. Abyste co nejvíce minimalizovali problémy při grilování, stačí dodržovat pár zásad, díky kterým budete grilovat nejen chutně, ale také zdravě.

Pokud se držíte správných zásad grilování, dokážete připravit pokrmy zdravěji, než kdybyste je klasicky smažili na oleji. A čeho byste se tedy při grilování měli držet?

Mezi nejdůležitější zásady, se kterou jste se určitě už setkali, patří to, že tuk z grilovaného masa nesmí kapat na rozžhavené uhlíky (jeho spalování vznikají karcinogenní látky, které při grilování stoupají zpátky do grilovaného masa).

Pro grilování byste proto měli vybírat spíše libové maso zbavené přebytečného tuku. Vyhýbat byste se měli také grilování uzeniny, která v sobě obsahuje příliš mnoho tuku. To se týká také opékání buřtů.

A nebo na to jděte úplně jinak a pořiďte si gril jiného typu. Vhodné jsou např. vodní grily, kdy se tuk zachycuje pomocí vodní lázně umístěné nad ohništěm. Výhodnou je, že přitom nepřijdete o typické grilovací aroma. Další dobrou volbou jsou i lávové grily.

Pokud ale nový typ grilu pořizovat nechcete, nevadí, můžete využít řadu chytrých vychytávek, kam patří i grilovací misky. Ty se pokládají přímo na rošt a zabraňují tak přímému styku masa s topidlem a stékání šťávy, tuků a marinád do ohně. Můžete samozřejmě pokládat maso i přímo na rošt, ale vždy byste ho měli obracet kleštěmi a ne vidličkou (maso se propíchne a dochází ke zbytečnému odkapávání tuku). Tuk, který vám během grilování ukápne a na uhlících pak vzplane, je potřeba zlikvidovat. Mějte tedy u sebe vždy rozprašovač s vodou a uhlíky pokropte.

Při grilování masa je rovněž důležité připravovat ho dostatečně dlouho. A jak zjistíte, že maso je dostatečně propečené? Píchněte do něj vidličkou a pokud z něj vyteče červená šťáva znamená to, že je syrové a ještě byste ho měli nechat na rožni.

Datum: 2.9.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.