Aktuality

Jak na grilování zeleniny

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina

Grilování není už dávno jen o grilování masa, do popředí se stále více dostává zelenina upravovaná na grilu. Abyste zeleninu správně připravili, měli byste se držet pár dobrých rad, díky kterým si zelenina zachová důležité vitamíny a bude příjemně křupavá.

Prvním krokem je si správně vybrat. Na výběr máte množství druhů zeleniny, nemusíte se tedy obracet na tradiční cuketu, kukuřici, žampion nebo papriku. Vyzkoušet můžete např. fazolové nebo hráškové lusky, kedlubny, rajčata, lilky, patisony, cibulky, celer, mrkev nebo třeba chřest.

Doba přípravy zeleniny na grilu je různá. Pokud zeleninu předem předvaříte, stačí ji na grilu ponechat 15-25 minut. Vše by mělo být rýchlé, aby se nestratili důležité vitamíny. Cuketu, houby a další měkkou zeleninu stačí grilovat 7-12 minut.

Poté je potřeba zvolit vhodný olej. Nejenže s ním zelenina mnohem lépe chutná, ale navíc se vitamíny snáze vstřebávají do organismu. Nejlepší volbou je olivový olej, chybu ale neuděláte ani řepkovým či slunečnicovým olejem. Vyzkoušet můžete také nevšedně ochucené druhy, jako je např. olej arašídový nebo hořčičný.

Dalším krokem je kořenění. Většina zeleniny nemá moc výraznou chuť, což vám umožňuje dostatečně si pohrát. Samozřejmě záleží jen na vás, které koření zvolíte, ale je vždy lepší, když se použijí čerstvé bylinky.

Posledním krokem je samotné ugrilování, které by mělo být rychlé, aby nedošlo ke ztrátě vitamínů. Zeleninu ale musíte stále hlídat. Při grilování zeleniny je dobré volit uhlí, které se rozpálí alespoň 30 minut před grilováním. Pak bude grilování mnohem snadnější. Abyste zabránili přímému styku zeleniny s ohněm, použijte raději alobal nebo grilovací tác, grilování pak bude také zdravější.

Datum: 14.7.2015 | Rubrika: Aktuality

O webu

Tato webová prezentace je věnována jen a jen grilům. Všechno o plynových grilech, elektrických, grilech na dřevěné uhlí. Vše o nejslavnějších výrobcích, mezi nimiž je na prvním místě Weber. Poradíme vám jaký gril si vybrat, co na něm ukuchtit a spoustu dalšího.